Krim: 96,6 % za pripajanje Rusiji

Za pripajanje Krima Rusiji je na referendumu glasalo 96,6 odsto građana Krima, konačni su rezultati koje je saopštio premijer Sergej Aksjonov.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 17.03.2014.

08:18

Default images

"Definitivni rezultati na referendumu su 96,6 odsto za", napisao je Aksjonov na svom Tviter nalogu.

Krimski parlament treba tokom prepodneva da održi sednicu na kojoj će zatražiti od ruskog predsednika Vladimira Putina da Krim bude uključen u sastav Rusije.

Odziv na referendumu je bio 83 odsto birača, što je veliki broj imajući u vidu da su mnogi najavili bojkot referenduma.

Donji dom ruskog parlamenta (Dume) vrlo brzo će usvojiti zakon koji će omogućiti ankesiju Krima, izjavio je zamenik predsednika Dume Sergej Neverov, prenosi Rojters.

Šef ruske posmatračke misije na Krimu Valerij Rjazancev ocenio je da rezultat na referendumu nije moguće nadmašiti i da je izjašnjavanje građana o odvajanju tog poluostrva od Ukrajine apsolutno legitimno.

Rjazancev, član gornjeg doma ruskog parlamenta - Saveta Federacije, rekao je jutros agenciji Interfaks da je referendum u potpunosti legitiman i da rezultati jučerašnjeg glasanja pokazuju da je narod u velikoj većini za izlazak Krima iz Ukrajine. CNN podseća da su zapadne sile taj referendum proglasile nezakonitim. Američki predsednik Barak Obama razgovarao je sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i rekao mu da su on i njegovi evropski saveznici spremni da "kazne" Moskvu zbog narušavanja teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Kremlj i Bela kuća su objavili da Obama i Putin vide diplomatske opcije za rešavanje najveće krize u odnosima Istoka i Zapada od okončanja hladnog rata.

Ali Obama je rekao da ruske snage prvo moraju okončati "prodor" na ukrajinsku teritoriju, dok je Putin ponovio optužbu da novi lideri u Kijevu, koji su došli na vlast prošlog meseca u pobuni protiv izabranog predsednika i ruskog saveznika Viktora Janukoviča, nisu uspeli da zaštite rusko stanovništvo od ukrajinskih nacionalista.

Moskva je pokušala da opravda vojno zauzimanje Krima, gde pretžno žive Rusi,

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: