Merkelova brine zbog referenduma

Glasanje u Švajcarskoj u korist ograničenja doseljavanja stranaca predstavlja "veliki problem", ocenila je danas nemačka vlada.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.02.2014.

16:21

Default images

"Nemačka federalna vlada je uzela u obzir rezultate referenduma, ali s našeg gledišta, jasno je da to predstavlja veliki problem", ocenio je Štefen Cajbert (Steffen Zeibert), portparol nemačke kancelarke Angele Merkel.

"Bliski odnosi Švajcarske i Evropske unije pružaju ljudima sa obe strane velike prednosti i sloboda kretanja je u srcu tih bliskih odnosa", rekao je Cajbert.

Prema njegovim rečima, sada je na Švajcarcima da se posle rezultata referenduma približe EU i objasne šta će sada preduzeti.

Nemačka je prvi trgovinski partner Švajcarske. U interesu je da EU i Švajcarska održe uske veze kako bi obe zemlje zadržale svoju konkurentnost u međunarodnoj zajednici, ocenio je Cajbert.

Švajcarci su na jučerašnjem referendumu tesnom većinom izglasali ograničavanje doseljavanja stranaca.

Referendum je raspisan na inicijativu nacionalističke Narodne stranke. Za ograničavanje doseljavanja stranaca glasalo je 50,5, a protiv je bilo 49,5 odsto birača. Najviše glasova za tu meru bilo je u nemačkim i italijanskim kantonima, i u seoskim područjima.

Mnogi Francuzi rade u Švajcarskoj, a uprkos tome francuska ekstremno desničarska partija Nacionalni front pozdravila je "lucidnost švajcarskog naroda".

Neimenovani portparol britanskog premijera Dejvida Kamerona ocenio je da rezultat glasanja izaziva "rastuću zabrinutost" po pitanju slobode kretanja.

"Zbog toga će Kameron zajedno s drugim ministrima o tome razgovarati s kolegama iz EU. Jasno je da EU i Švajcarska treba da o tome razgovaraju", dodao je portparol.

Evropska komesarka za pravosuđe Vivijan Reding ocenila je danas u intervjuu za britanski Bi-Bi-Si (BBC) da Švajcarska ne može da očekuje da uživa u prednostima slobodne trgovine sa EU bez prihvatanja slobode kretanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: