Sreda, 29.01.2014.

17:15

KM: Rok za kandidature do ponoći

Član CIK Nenad Rikalo izjavio je da rok za predaju kandidatura za ponovljene izbore za gradonačelnika Kosovske Mitrovice ističe u ponoć.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Kako je naveo, do sada je prijavljen samo predstavnik Demokratske lige Kosova (LDK).

On je objasnio i da bi lider GI SDP Oliver Ivanović, koji je osumnjičen za ratne zločine i koji se trenutno nalazi u pritvoru, mogao da se kandiduje za gradonačelnika.

“Zakonski rok za prijavu je danas do 24 sata. Naša kancelarija redovno radi do 18.00 časova, ali je zbog ove situacije odlučeno da produži rad do 24.00 sata kako bi svi koji žele da se prijave mogli to da urade u toku današnjeg dana, u toku tog zakonskog roka", rekao je Rikalo.

On je u izjavi Tanjugu precizirao da je danas CIK primio samo jednu prijavu, a u pitanju je predstavnik albanske partije LDK.
Rikalo je dodao i da je bilo poziva i interesovanja o proceduri prijavljivanja, tako da se u poslepodnevnim časovima očekuje još prijava.

Na pitanje da li lider GI SDP Oliver Ivanović, koji je osumnjičen za ratne zločine i teško ubistvo, i kome je juče određen jednomesečni pritvor, može predati kandidaturu za gradonačelnika Kosovske Mitrovice, Rikalo je rekao da situacija u kojoj se Ivanović nalazi nije na listi uslova koji predviđaju koje osobe ne mogu biti kandidati.

“Postoji čitava lista uslova koje osobe ne mogu biti kandidati za gradonačelnika, odnosno za odbornike ili poslanike, na toj listi uslova se ne nalazi situacija u kojoj se gospodin Oliver Ivanović sada nalazi. Jedino u slučaju da ga je Haški tribunal optužio za ratne zločine on ne bi mogao da se prijavi. Znači u ovoj situaciji u kojoj se nalazi, on odnosno njegov politički subjekt mogu da ga prijave kao kandidata za gradonačelnika Kosovske Mitrovice”, objasnio je Rikalo.

Prema njegovim rečima, preliminarni birački spisak za Kosovsku Mitrovicu će biti objavljen 31. januara i građani će do 7. februara moći da utvrde da li se nalaze na biračkom spisku, koji bi trebalo da bude javno istaknut u Kosovskoj Mitrovici na nekoliko mesta.

Rikalo je rekao da će nakon toga postojati period kada će građani moći da izvrše upis, odnosno promenu u biračkom spisku.

On je dodao da će i taj rok biti vrlo kratak, jer bi po planu konačan birački spisak trebalo da se usvoji 13. februara.

Izbori za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice biće ponovljeni 23. februara, jer izabrani gradonačelnik Krstimir Pantić nije hteo da potpiše svečanu izjavu na kojoj su bile oznake kosovske državnosti.

Pantićev protivkandidat u drugom krugu izbora bio je lider GI SDP Oliver Ivanović, koji je osumnjičen za ratne zločine i teško ubistvo, a juče mu je na zahtev međunarodnog tužioca iz Kancelarije specijalnog Tužilaštva Kosova međunarodni sudija Osnovnog suda u Mitrovici odredio jednomesečni pritvor.

Kandidat za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice na lokalnim izborima, održanim u novembru prošle godine, Dimitrije Janićijević ubijen je 16. januara ispred kuće u severnom delu Kosovske Mitrovice sa više hitaca iz vatrenog oružja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: