Hramova ima, dajte novac deci

Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska preporučila onima koji žele da ulažu u izgradnju novih hramova da taj novac preusmere na vrtiće, škole, bolnice...

Izvor: B92

Četvrtak, 09.01.2014.

11:46

Default images

"Nemoguće je voleti Boga, a ne voleti čoveka pored sebe, ili voleti čoveka, a ne voleti Boga, koji je iz ljubavi stvorio svet i čoveka", izjavo je vladika zahumsko-hercegovački Grigorije u intervjuu za "Euro blic".

Prema njegovim rečima, ta akcija eparhije naišla je na veoma zanimljive reakcije. "Duboko sam uveren da je ta preporuka dobra i korisna, budući da smo napravili dovoljno hramova, bar u Hercegovini", rekao je Grigorije.

Poručio je da bi bilo dragoceno da voljom i upornošću, uz podršku i sadejstvo dobrih ljudi, pomognemo bolnice i škole. "Nemam ništa protiv gradnje crkava i hramova. Samo mislim da imamo dosta crkava i hramova, a čemu crkve i hramovi ako u njima neće biti ljudi?", rekao se vladika Grigorije.

Inače, tradicioanlno, drugog dana pravoslavnog Božića vladika Grigorije priredio je svečani prijem, i tom prilikom se osvrnuo na radost slavljenja Božića i povratka Srba u Mostar. Vladika je na ponoćnoj liturgiji naglasio da u Mostaru iz godine u godinu ima sve više vernika, što pokazuje da se Srbi polako vraćaju na svoja predratna ognjišta.

Prijem je priređen u Vladičanskom dvoru u Mostaru, a prisustovali su mu brojne ličnosti iz političkog, društvenog i verskog života s područja Mostara i BiH.

Potom je upriličen i tradicionalni bočićni koncert, a velika dvorana Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače bila je premala da primi sve one koji su svojim prisustvom želeli da uveličaju kocert koji je i ove godine organizovalo Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta” i Srpsko pevačko društvo “Gusle”, prenela je agencija BiH Onasa.

Na koncertu su nastupili članovi poznate grupe Neverne bebe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

23 h

Podeli: