Užice:Ipak sutra radovi na cevovodu

Zvaničan početak izgradnje alternativnog vodovodova za Užice pomeren je za sutra zbog, kako je objašnjeno iz Gradske uprave, tehničkih razloga.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 08.01.2014.

09:25

Default images

Izgradnja dovodova sa Sušičkog vrela u podnožju Zlatibora prvobitno je bila najavljena za ponedeljak, pa je pomerena za utorak ali su zbog Božića radovi odloženi za sredu tj danas. Tehnički razlozi su početak radova pomerili za sutra.

Direktor Srbijavoda Goran Puzović izjavio je ranije danas da će se raditi 24 časa da bi se izgradio cevovod od Čajetine do Užica. Vlada: U što kraćem roku povezati vodovod.

On je naveo da će biti učinjeno sve da građani Užica što pre dobiju pijaću vodu, kao i da će se utvrditi odgovornost kako je došlo do zagađenja akumulacije Vrutci.

"Već dva dana ljudi su na terenu, teška mehanizacija je juče pristigla, danas počinje dopremanje teških cevi", rekao je Puzović za RTS, navodeći da je teren izuzetno težak.

On je rekao da će uz Vojsku Srbije u toku dana biti određen još jedan izvođač radova koji će izvesti sve one radove koje vojska ne može, vezane za varenje cevi i njihovo ispitivanje.

Prema njegovim rečima, ovakvo rešenje je privremeno i nametnuto događajima, jer je osnovno vodosnabdevanje Užica sa akumulacije Vrutci, tako da će se posle završetka cevovoda pristupiti formiranju tima koji će ispitati zašto je došlo do problema, predložiti rešenje da se ovo ne ponovi i utvrdi kako će se vršiti "asanacija terena na brani".

Puzović je rekao da problem sa ovom akumulacijom nije od juče, već da je sada kulminirao i objasnio da je u njegovoj blizini podignut veliki broj bespravnih objekata, kao i da okolna sela nemaju rešenu kanalizacionu mrežu tako da veliki deo pesticida završava u jezeru.

Prema njegovim rečima, utvrdiće se čija odgovornost postoji, bilo na državnom ili lokalnom nivou, što je došlo do problema sa snabedevanjem vode Užica čime je ugroženo osnovno pravo građana, o čemu će javnosti biti obaveštena.

On je, na pitanje zašto se nije ranije počelo sa rešavanjem problema, rekao da se država uključila kada je Zavod za javno zdravlje ponovio upozorenje da voda nije za piće, jer je to bilo prvenstveno u domenu lokalne samuprave, ali je prevazišao njene okvire.

Puzović je, na konstataciju da akumulacija nema godinama dozvolu, rekao da je 2009. započet proces tehničkog prijema i da je komisija na terenu konstatovala brojne nedostatke od kojih mnogi nisu otklonjeni.

Takođe, on je rekao da u Srbiji postoji veliki broj nelegalnih objekata i ovo nije jedini "vodoprivredni objekat koji je napadnut sa svih strana". Danas neće biti vanredne sednice Skupštine grada, kako su to tražila 23 odbornika opozicije zbog problema u snabdevanju vodom.

Odbornici Demokratske stranke, LDP-a, SPO-a i SDPS-a u Skupštini Užica predali su 6. januara zahtev za sazivanje hitne sednice gradskog parlamenta koji bi razmotrio izveštaje nadležnih institucija i Štaba za vanredne situacije o stanju u akumulaciji Vrutci, kvalitetu vode i merama koje su preduzete za rešavanje tog problema.

Sednica bi trebalo da bude zakazana do 13. januara, u kako kažu gradskoj upravi, zakonskom roku.

Ministar odbrane Nebojša Rodić najavio je u ponedeljak početak građevinskih radova na izgradnji cevovoda od Čajetine do tog grada i obećao da će čista pijaća voda Užičanima stići do 25. januara.

Rodić je najavio i utvrđivanje individualne odgovornosti za situaciju s vodom u Užicu, jer, kako je rekao, bez toga teško će se postići da se situacija s akumulacijom Vrutci ne ponovi. Pre dva dana, inače, u delu grada koji se vodom snabdeva iz akumulacije Vrutci proglašena je vanredna situacija.

Vlada Srbije: U što kraćem roku izgraditi vodovod

Vlada Republike Srbije zaključila je na današnjoj sednici da je za obezbeđivanje ispravne vode za piće u Užicu neophodno u što kraćem roku izgraditi vodovodnu mrežu koja će gradski vodovod povezati sa izvorištem u opštini Čajetina.

Vlada je zadužila nadležna ministarstva da predlože način i obim učešća Republike u izgradnji neophodne vodovodne mreže i formirala tim, na čijem čelu je ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave Igor Mirović, koji će koordinirati aktivnosti na obezbeđivanju vode za piće u Užicu, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Vlada je donela rešenje o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju nepokretnosti radi izgradnje i povezivanja vodovodne mreže na teritoriji Grada Užica i opštine Čajetina, navedeno je u saopštenju.

Ministarka: Hidroelektrana doprinela zagađenju

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da je mala hidroelektrana na Đetinji u vlasništvu firme "Didži tehnolodži" doprinela zagađenju vode u Užicu.

Ona ja na konferenciji za novinare u Beogradu kazala da je zagađenje pre svega nastalo zbog nelegalno izgrađenih objekata, a dodatni faktor je mala hidrodelektrana koja je za sedam metara smanjila nivo vode u akumulaciji Vrutci.

Mihajlović je ukazala da je kompanija "Didži tehnolodži" dobila vodnu dozvolu od Republičke direkcije za vode uprkos negativnom mišljenju preduzeća Srbijavode, i da će to istražiti Antikorupcijski tim Ministarstva energetike.

Ona je kazala da je vlasnik 10 odsto kompanije "Didži tehnolodži" predsednik Saveta za energetiku Demokratske stranke Aleksandar Ćirilović, 20 odsto ima Slobodan Jovanović, 20 odsto Žarko Zečević, a 50 odsto kompanija MLH iz Beograda u vlasništvu jednog državljanina SAD.

"Hidroelektana ima status povlašćenog proizvođača električne energije koju je izdalo Ministarstvo energetike na osnovu upotrebne dozovole koja je još na snazi, iako nema vodnu dozvolu. Ne može Opština Užice da im daje upotrebnu dozvolu ako su izgubili vodnu dozvolu", kazala je Mihajlovićeva.

Dodala da se to dešavalo 2007. i 2010. godine, za mandata prethodne Vlade.

"Ovo je primer 'kostura iz oramara' koji izlaze iz prethodnih godina. Tražićemo da se pregleda sva dokumentacija i sve dozvole koje su izdavane malim hidroelektranama u poslednji pet-šest godina, da se ne bi desile stvari kao u Užicu", kazala je Mihajlović.

Po rečima ministarke, Ministarstvo energetike je od Opštine Užice zatražilo da se izjasni o upotrebnoj dozvoli i uskratiće hidroelektrani rešenje o povlašćenom proizvođaču električne energije na osnovu toga.

Ministarka je navela da je vodna dozvola hidroelektrani istekla 1. aprila 2013. godine.

Gradski štab: Ima dovoljno cisterni

Gradski štab za vanredne situacije grada Užica na danas održanoj sednici je konstatovao da se snabdevanje građana pijaćom vodom iz pokretnih i stacionarnih cisterni odvija po planu, uz male teškoće do kojih dolazi zbog potrebe da se dopuna cisterni vrši više puta u toku dana.

U ovom trenutku obezbeđen je dovoljan broj pokretnih, kao i stacionarnih cisterni.

Otpočeli su radovi na izgradnji alternativnog zahvata sa Sušičkih vrela na čijem izvođenju je angažovana Vojska Srbije i MPP "Jedinstvo" a.d.

JKP "Vodovod“ je počelo preradu vode i sa alternativnih izvora u Turici i kada analize budu pokazale da u vodi na postrojenju nema prisustva algi započeće proces ispiranja vodovodne mreže kako bi se što pre stvorili uslovi za normalizaciju snabdevanja pijaćom vodom.

Gradski štab je naredio mesnim zajednicama na čijoj teritoriji je došlo do poremećaja u vodosnabdevanju da obezbede dežurstvo i dežurne telefone na koje će se stari i bolesni sugrađani javljati radi pomoći u dostavljanju vode iz cisterni. Brojevi telefona na koje se građani mogu obratiti biće objavljeni preko sredstava informisanja.

O lokacijama stacionarnih cisterni i rasporedu novih lokacija za pokretne cisterne građani će biti obaveštavani putem medija i na dežurni telefon 592-413 u vremenu od 8 do 17 časova.

S obzirom na moguće zahlađenje i snežne padavine gradski štab je dao nalog operativnim timovima da pripreme plan za snabdevanje građana u takvim uslovima.

Gradski štab za vanredne situacije poziva građane da prate informacije o situaciji sa vodosnabdevanjem i poštuju preventivne mere u cilju zaštite zdravlja, navedeno je u saopštenju Štaba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: