Subota, 04.01.2014.

18:43

Ozbiljne namere Izraela i Palestine

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio da su Izraelci i Palestinci rade s "velikim intezitetom i ozbiljnom namerom" da postignu dugotraženi sporazum.

Izvor: Beta

Default images

"Nismo još došli do toga, ali ostvarujemo napredak", rekao je Keri novinarima posle dvoipočasovnog sastanka s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, nakon čega je otišao opet u Jerusalim gde treba da razgovara s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

On je rekao da ima još puno toga da se uradi do postizanja sporazuma i dodao da je veliki problem i međusobno nepoverenje koje je raslo godinama.

"Počinjemo da rasvetljavamo najveće prepreke koje tek treba prevazići", rekao je američki državni sekretar koji nastoji da približi Izralece i Palestince mirovnom sporazumu kojim bi bila uspotavljena palestinska država.

Keri posreduje u intezivnoj fazi pregovora koji za cilj imaju da dve strane pristanu na okvir za pregovore o konačnom rešenju glavnog bliskoistočnog spora.

Iako je ovo deseta poseta Kerija Bliskom istoku od marta prošle godine, malo je verovatno da će sada biti postignut dogovor o okviru za konačne pregovore.

Keri je rekao da planira da se sledećeg vikenda sastane sa zvaničnicima Arapske lige kako bi ih obavestio o napretku razgovora.

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat rekao je posle sastanka Kerija i Abasa da neuspeh "nije opcija" za Palestince.

On je tražio od Izraelaca da se uzdrže od poteza koji bi sprečili pregovore o konačnom sporazumu, poput izgradnje novih jevrejskih naselja na teritorijama koje Palestinci žele u budućoj državi ili uništavanja palestinskih kuća.

Uoči Kerijevog dolaska na Bliski istok ove nedelje, Izrael je saopštio da će objaviti planove za izgradnju 1.400 novih kuća za Jevreje.

Erekat je rekao da Keri radi sve što je u njegovoj moći da nađe rešenje koje bi ispunilo palestinski zahtev za državom na teritoriji koju je Izrael okupirao 1967. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: