Erdogan smenio pola vlade

Premijer Turske Redžep Tajip Erdogan smenio je ukupno 10 ministara, posle velikog korupcijskog skandala, zbog kojeg su ostavke podnela trojica ministara.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.12.2013.

08:45

Default images

Erdogan je u televizijskom obraćanju rekao da je imenovao nove ljude na mesta trojice ministara koji su podneli ostavke - u ministarstvima unutrašnjih poslova, ekonomije i zaštite životne sredine - kao i da je smenio ministre pravde, saobraćaja, porodičnih pitanja, sporta, industrije i jednog od četvorice potpredsednika vlade, što je gotovo pola vlade, prenosi AFP.

Erdogan je rekao da su u stvari on i njegovi saveznici prava meta istrage povodom velikog korupcijskog skandala koji je potresao vladu, dok ga je opozicija optužila da pokušava da vlada preko "države u državi".

Erdogan je poručio da pokušaji da njegovo ime bude povezano sa aferom neće uroditi plodom, preneli su turski mediji, javio je AP.

Smene u turskoj vladi dogovorene su na sastanku iza zatvorenih vrata s predsednikom Abdulahom Gulom.

Erdogan, koji je vodio tursku vladu od 2002. lider je konzervativne i islamističke Partije pravde i razvoja (AKP), opisao je još jednom tekuću istragu zbog optužbi za korupciju kao "prljavu kampanju protiv njegove vlade".

Ministar ekonomije Zafer Čaglajan, ministar unutrašnjih poslova Muamer Guler i ministar za životnu sredinu Erdogan Bajraktar podneli su juče ostavke u okviru istrage velikog korupcionaškog skandala koji potresa vladu Erdogana.

Turske vlasti privele su, u okviru istrage koja je počela pre 10 dana, na desetine ljudi koji se smatraju bliski s Erdoganovom vladom i smenile 70 policajaca zbog zloupotrebe službenog položaja, a do suđenja na slobodu pustila 33 okrivljenih.

Vlasti su zvanično optužile 24 osobe koje su u pritvoru, među kojima su sinovi dvojice sada već bivših ministara Čaglajana i Gulera i generalni direktor državne Halkbank banke.

Turski tužilac objavio kako je blokirana istraga korupcije

Turski javni tužilac Muamer Akas objavio je danas u pisanom saopštenju za domaće medije da je sprečen da proširi istragu o korupciji u najvišim političkim vrhovima, optuživši vlast za sprovođenje pritiska nad pravosuđem.

Pored toga što policija nije obavila neka hapšenja koja je Akas juče zatražio, osumnjičeni su upozoreni, a neki od njih su pobegli ili su bili u mogućnosti da manipulišu dokazima, tvrdi Akas ne pomenuvši nijedno ime, izveštava Rojters.

Akas je danas utvrdio i da je bez ikakvog obrazloženja uklonjen iz istrage korupucije u vrhovima vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: