Šabić traži veća ovlašćenja

Zakon o pristupnosti informacijama je jedini zakon koji krše funkcioneri, taj zakon ne mogu da krše obični građani, kaže za RTS poverenik Rodoljub Šabić.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.12.2013.

09:08

Default images

On dodaje da u poslednje vreme nije pokrenut nijedan postupak protiv prekršioca. To je razlog što poverenik traži od parlamenta da mu proširi ovlašćenja i omogući da podnosi prekršajne prijave protiv prekršilaca.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić traži od parlamenta da mu proširi ovlašćenja i omogući da podnosi prekršajne prijave protiv onih državnih preduzeća i institucija koje ne izvršavaju njegove naloge.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Šabić je pojasnio da to ne traži on, već da je takva mera bila predviđena Pravilnikom u predlogu Zakona, koji je kasnije povučen.

Šabić kaže da u poslednje vreme nije pokrenut nijedan postupak protiv prekršioca, a da je poverenik imao pravo da pokrene prekršajne postupke, svi oni bi bili pokrenuti.

"Ovako dolazimo do situacije da zbog kratkog roka svi ti postupci završe zastarelošću", naveo je Šabić.

Poverenik za informacije od javnog značaja kaže da je Zakon o pristupnosti informacijama jedini zakon koji krše funkcioneri, taj zakon ne mogu da krše obični građani.

Baš zbog toga, kako je rekao, treba da insistiramo na povećanoj odgovornosti, jer su to ljudi koji treba da daju pozitivan primer doslednom primenom zakona.

Prema njegovim rečima, razlozi za takvo ponašanje funkcionera i kršenje zakona mogu biti različiti, od urođene bahatosti, preko nerazumevanja zakona, pa do kriminala.

Primena zakona o slobodnom pristupu informacijama u državnim preduzećima zaslužuje pažnju, pa je zato izveštaj koji je poverenik podneo vanredni u ovoj godini.

Govoreći o tome da li njegova inicijativa ima i političku podršku, Šabić je rekao da se trudi da ne postupa kao političar i da je izveštaj stvar njegovog osećanja dužnosti prema profesiji.

Na pitanje da je imao prilike da podnese prekršajne prijave koliko bi ih bilo, Šabić je odgovorio nekoliko stotina samo protiv najvećih prekršilaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: