LDP: Radikalizovaće se pitanje APV

Posledica odluke USS o neustavnosti pojedinih odredaba Statuta Vojvodine biće radikalizacija pitanja Vojvodine, saopštio je pokrajinski odbor LDP.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.12.2013.

16:03

Default images

"Ustavni sud Srbije je svojom presudom praktično ukinuo Statut Vojvodine i onemogućio da se rešenje pitanja Vojvodine pronađe u okvirima postojećeg Ustava", navodi se u saopštenju LDP, koje je potpisao predsednik pokrajinskog odbora Dušan Mijić.

U saopštenju se podseća da je LDP bio protiv donošenja Ustava iz 2006. godine, te da je tada upozoravao da će takav ustav biti generator krize.

Dodaje se da potrebno pronaći "konsenzus, poštovanje i samopoštovanje u Pokrajini", kako bi se pronašlo realno rešenje za Vojvodinu u konfuziji koja je stvorena odlukama Ustavnog suda.

"Vojvodina se u borbi za takvo rešenje mora osloniti na sve unutrašnje snage i unutar sebe pronaći odgovor na novonastalu situaciju", kaže se u saopštenju.

LDP je pozvao sve političke stranke u Pokrajini, nevladine organizacije i civilni sektor, a pre svega građane, na dogovor o Vojvodini i njenom novom ustavnom ustrojstvu.

LDP Vojvodine u svojim programskim dokumentima insistira na punoj autonomiji Vojvodine, odnosno na Ustavu Srbije koji će joj garantovati izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

6 h

Podeli: