Papa krije broj žrtava pedofilije?

Papa Franja odlučio da formira specijalnu komisiju za zaštitu maloletnika u crkvi, i to samo dan nakon što je odbio da podatke o broju zlostavljane dece da UN.

Izvor: Beta, index.hr

Četvrtak, 05.12.2013.

14:11

Default images

"Ta komisija će napraviti predloge za nove inicijative u saradnji s biskupima i biskupskim konferencijama", rekao je američki kardinal Šon O'Mali i precizirao da će sastav komisije biti "saopšten u bliskoj budućnosti u odgovarajućem dokumentu".

Taj predlog koji je "u skladu sa odlukama" počasnog pape Benedikta XVI, izradili su juče najuticajniji kardinali, a papa Franja ga je danas prihvatio, objasnio je američki kardinal odmah nakon sastanka pape i njegovih osam kardinalskih savetnika.

Skandal sa sveštenicima koji su zlostavljali decu, izbio je početkom 2000-ih u SAD, a potom su se pojavili i slučajevi u Evropi, posebno u Irskoj, gde je prijavljeno na desetine hiljada slučajeva. Papa Franja i ranije je naglašavao da je borba protiv seksualnog zlostavljanja u crkvenim redovima izuzetno bitna za kredibilitet crkve.

Iako se osnivanje papine komisije može smatrati korakom napred, ne radi se ni o kakvom drastičnom zaokretu što se tiče stavova crkvenih dostojanstvenika prema seksualnim zlostavljačima u svojim redovima. Naime, Vatikan i dalje odbija da sarađuje sa svetovnim vlastima u borbi protiv sveštenika-pedofila, ocenjuje Index.hr.

Odluka da papa osniva komisiju koja će se baviti seksualnim zlostavljanjem došla je samo 24 sata nakon što je Vatikan odbio UN-ovom Odboru za prava dece da isporuči zatraženu dokumentaciju o slučajevima seksualnog zlostavljanja.

UN je, naime, od pape zatražio informacije o internim istragama koje je crkva sprovodila u vezi sa slučajevima seksualnog zlostavljanja. Iz Vatikana im je, kako prenosi Index.hr, poručeno kako nemaju nameru da dele informacije o konkretnim slučajevima.

"Mnogi će biti razočarani i iznenađeni ovim šamarom u lice desetinama ako ne i stotinama hiljada žrtava zlostavljanja i telu Ujedinjenih nacija. Sramotno je i neprihvatljivo da Vatikan sabotira trud UN-a, koji radi u interesu zaštite bivših i budućih žrtava seksualnog zlostavljanja", rekao je Kit Porteus Vud iz britanske organizacije Nacionalno sekularno društvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

23 h

Podeli: