Subota, 09.11.2013.

20:48

Nećemo dozvoliti reviziju istorije

Premijer Ivica Dačić rekao je da je Srbija ponosna na svoju antifašističku tradiciju i da odbacuje svaku mogućnost revizije istorije i relativizacije zločina.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Dačić je na centralnoj državnoj svečanosti povodom Međunarodnog dana protiv fašizma i antisemtizma rekao da je holokaust "najveći poraz čovečanstva u istoriji" i dodao da on "ne sme da se ponovi".

"Odgovorni smo prema svima koji su nedužni stradali, i u ime naše prošlosti i budućnosti da se učinjene strahote ne ponove", rekao je Dačić u Kolarčevoj narodnoj zadužbini.

On je podsetio da je "zastrašujuća činjenica da je u Drugom svetskom ratu ubijeno šest miliona Jevreja" i da je to organizovala nemačka država.

Dačić je takođe rekao da je Srbija već 1942. godine prema zvaničnim izveštajima koji su slati u Berlin "bila očišćena od Jevreja i Roma".

Prema njegovim rečima, potreba da se stalno podseća na strahote holokausta, kao i da se odbace tvrdnje koje negiraju njegov karakter stradanja aktuelna je u svim demokratskim državama.

"Moramo sve pripadnike mladih generacija da edukujemo u duhu nenasilja , razumevanja, pravdoljubivosti, poštovanja razlicitosti, zajedničkog života i saradnje.
Foto: Tanjug
Obavezni smo prema svima koji su nevino postradali, prema našoj prošlosti i budućnosti, kako bismo osigurali da se strahote holokausta više nikada i nigde ne ponove", rekao je predsednik Vlade Srbije.

On je takođe istakao da je stav Srbije oduvek bio da svaki zločin ima dva imena - ime žrtve i ime zločinca.

"Svesni toga, mi danas iskazujemo istinsko saosećanje sa nepojmljivim stradanjem jevrejske dece koja su svirepo ubijena", naveo je Dačić, podsetivši da je zvanična nacistička politika u Nemačkoj, pored ostalog, zagovarala institucionalno, od države organizovano sistematsko nasilje nad Jevrejima.

Građani Srbije tokom četiri ratne godine u Drugom svetskom ratu osetili su holokaust i na svojoj koži, rekao je premijer.

"Tragičan bilans holokausta govori da od oko 15.000 Jevreja koji su živeli u našoj zemlji pre aprila 1941, njih oko 90 odsto nije preživelo Drugi svetski rat", naveo je Dačić i osvrnuo se na pojedine istorijske detalje iz tog perioda.
Foto: Tanjug
Dačić je takođe istakao da je Vlada Srbije inicirala i realizovala veliki broj programa iz oblasti obrazovanja, istraživanja i sećanja na holokaust, smatrajući to svojom civilizacijskom i moralnom obavezom.

On je ukazao da Srbija aktivno učestvuje u delovanju međudržavne radne grupe za obrazovanje, sećanje i istraživanje holokausta u kojoj ima punopravno članstvo.

Na svečanosti je izvoden koncert "Poslanica ljubavi" u produkciji Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, u kome učestvuje Ansambl "Metamorphosis", pod upravom umetničkog rukovodioca Saše Mirkovića.

Ceremoniji su prisustvovali i ministar odbrane Nebojša Rodić, ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin, predstavnici Narodne skupštine, veterani Drugog svetskog rata, preživeli zatočenici logora smrti i preživeli holokausta, kao i nosioci Ordena narodnog heroja, najviših ratnih odlikovanja i medalja za hrabrost.

Tu su bili i predstavnici diplomatskog kora, jevrejske i romske zajednice, verskih zajednica, velikog broja naučnih instituta, muzeja, arhiva, ugledne ličnosti iz oblasti kulture, nauke i obrazovanja.
Foto: Tanjug
Nasilje koje se dogodilo na nemačkim ulicama i trgovima 9. novembra 1938. godine označilo je početak državno organizovanog, pravno legitimisanog i javno podržanog progona Jevreja koji je završen ubistvom šest miliona nedužnih muškaraca, žena i dece.

Taj događaj, poznat kao Kristalna noć, smatra se simboličnim početkom holokausta i obeležava se kao Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.

U "Kristalnoj noći" ili, kako se još naziva - Noći pogroma - nemački nacisti su razorili, uništili i opljačkali bezbrojne jevrejske radnje, preduzeća i institucije. Između ostalog zapaljeno je više od 1000 sinagoga, potpuno je razoreno više od 7.000 jevrejskih preduzeća, kao i brojni jevrejski domovi, bolnice, škole i druge institucije.

Tokom neobuzdanog nasilja koje je uživalo široku podršku svih segmenata nacističkih vlasti, ali i običnih građana, ubijena je najmanje 91 osoba jevrejskog porekla, a oko 30.000 je odvedeno u koncentracione logore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

111 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: