Dan borbe protiv fašizma

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma obeležava se u Srbiji i svetu, u znak sećanja na pogrom Jevreja u Nemačkoj 1938, poznat kao Kristalna noć.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 09.11.2013.

00:01

Default images

Centralna državna svečanost kojom će biti obeležen Medjunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma biće održana večeras u Zadužbini Ilije M. Kolarca u Beogradu. Organizator je Vlada Srbije, a gostima će se obratiti predsednik Vlade Ivica Dačić.

Prikupljanjen potpisa za Antifašistički manifest, Žene u crnom, Helsinški odbor za ljudska prava i Savez antifašista Srbije obeležili su Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.

Na Terazijama u Beogradu građanima je deljen manifest, koji poziva javnost na akciju i zajedničko delovanje protiv fašizma.

"U Srbiji danas deluje više registrovanih i neregistrovanih neonacističkih, neofašističkih i ultra desnih grupa i pokreta, koji prave ulične nerede, veličaju ratne zločine napadaju i ubijaju pripadnike manjinskih grupa i branitelje i braniteljske ljudskih prava", stoji u manifestu.

Predsednica Žena u crnom Staša Zajović podsetila je na 9. novembar 1938. kada je tokom "Kristalne noći" počeo organizovani progon Jevreja u nacističkoj Nemačkoj.

"Ovim ukazujemo poštovanje prema onima koji su se suprostavljali nacizmu u Nemačkoj, i želimo da pokažemo da se nadovezujemo na atifašističku borbu i tradiciju naroda bivše Jugoslavije", rekla je Zajović novinarima.

Ona je navela da je posledica sistema nekažnjivosti delovanje klerofašističkih i neonacističkih organizacija u Srbiji koje zastrašuju stanovništvo.

Demokratska omladina obeležila je danas Svetski dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, performansom na Trgu Republike sa koga je poručeno da država treba da reši problem netolerancije i nasilja u društvu.

Pripadnici Demokratske omladine su na Trgu Republike postavili imitaciju zida, kao podsećanje na Berlinski zid, koji je srušen na današnjih dan 1989. godine.

Omladinci DS su na jednoj strani zida ispisivali poruke kao što su: "Nož, žica, znate dalje" i "Srbija Srbima", a na drugoj su napisali "Tolerancija", "Mladi su zakon", "Komunikacija", "Ljubav" i nacrtali cvet.

Nakon toga zid je simbolično srušen tako da je ostala vidljiva samo strana na kojoj su pozitivne poruke.

Predsednica Demokratske omladine Jovana Jovanović rekla je da mladi DS akcijom "Nemoj biti nacoš" žele da ukažu na porast nasilja medju mladima, jer, kako tvrdi, danas troje od četvoro učenika trpi neki vid nasilja.

"U školama često umesto udžbenika i olovaka nalazimo šipke, palice i noževe, a dogadjanja iz prethodnog perioda iz Novog Sada i Arandjelovca i drugih gradova u kojima su mladi bili žrtve nasilja, od strane vršnjaka, kao i porast homofobije i netolerancije mladih prema marginalizovanim grupama dovodi nas do toga da postavimo pitanje ko je odgovoran za takvu situaciju u društvu", rekla je Jovanović.

Ona je upitala da li su to porodica ili profesori i direktori, Ministarstvo prosvete zbog nedovoljnog broja pedagoga i psihologa u školama ili mediji.

Omladina DS je postavila pitanje i kada će država krenuti da se obračunava sa navedenim pojavama, a premijeru Ivici Dačiću i prvom potpredsedniku vlade Aleksandru Vučiću su poručili da treba da se bave konkretnim rešavanjem navedenih problema.

Centralna državna svečanost kojom će biti obeležen Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma biće održana večeras u Zadužbini Ilije M. Kolarca u Beogradu.

Organizator je Vlada Srbije, a gostima će se obratiti predsednik Vlade Ivica Dačić.

Na svečanosti će biti izveden koncert "Poslanica ljubavi" u produkciji Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, u kome će učestvovati Ansambl "Metamorphosis", pod upravom umetničkog rukovodioca Saše Mirkovića.

Dačić će se zvanično obratiti prisutnima, a ceremoniji, koja će početi u 20 sati, prisustvovaće predstavnici Narodne skupštine, Vlade Srbije, veterani Drugog svetskog rata, preživeli zatočenici logora smrti i preživeli holokausta, kao i nosioci Ordena narodnog heroja, najviših ratnih odlikovanja i medalja za hrabrost.

Ceremoniji će prisustvovati i predstavnici diplomatskog kora, jevrejske i romske zajednice, verskih zajednica, velikog broja naučnih instituta, muzeja, arhiva, ugledne ličnosti iz oblasti kulture, nauke i obrazovanja.

Nasilje koje se dogodilo na nemačkim ulicama i trgovima 9. novembra 1938. godine označilo je početak državno organizovanog, pravno legitimisanog i javno podržanog progona Jevreja koji je završen ubistvom šest miliona nedužnih muškaraca, žena i dece.

Taj događaj, poznat kao Kristalna noć, smatra se simboličnim početkom holokausta i obeležava se kao Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.

U "Kristalnoj noći" ili, kako se još naziva - Noći pogroma - nemački nacisti su 9. na 10. novembar 1938. razorili, uništili i opljačkali bezbrojne jevrejske radnje, preduzeća i institucije. Između ostalog zapaljeno je više od 1000 sinagoga, potpuno je razoreno više od 7.000 jevrejskih preduzeća, kao i brojni jevrejski domovi, bolnice, škole i druge institucije.

Tokom neobuzdanog nasilja koje je uživalo široku podršku svih segmenata nacističkih vlasti, ali i običnih građana, ubijena je najmanje 91 osoba jevrejskog porekla, a oko 30.000 je odvedeno u koncentracione logore.

Povodom oveležavanja godišnjice "Kristalne noći", predsednik Austrije Hajnc Fišer ocenio je da bi i danas svi trebalo da ostanu oprezni prema antisemitizmu.

On je, nakon polaganja venca na spomenik jevrejskim žrtvama, naglasio da treba odlučno odbaciti svaki "trzaj" antisemitizma.

Prema anketi koju je objavila EU, više od tri četvrtine Jevreja u Evropi smatra da je antisemitizam u porastu u njihovim zemljama, naročito na internetu.

U okviru ankete ispitano je 5.847 Jevreja u osam zapadnoevropskih zemalja - Belgiji, Francuskoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Letoniji, Švedskoj i Britaniji.

Takođe, studija koju je danas u Beču predstavila Agencija EU za osnovna prava (FRA), pokazala je da je za većinu Jevreja koji žive u EU, antisemitizam i dalje velik i značajan problem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: