Luksemburg: Loš rezultat premijera

Partija premijera Luksemburga Žan-Klod Junkera pretrpela je gubitke na izborima, ostvarivši najlošiji rezultat od 1999. ali će ipak ostati najveća u parlamentu.

Izvor: B92

Nedelja, 20.10.2013.

09:48

Default images

Njegova stranka CSV imaće 23 mesta u parlamentu od 60 poslanika, što je za tri manje nego na prošlim izborima 2009, prenosi Rojters.

Junker, evropski lider s najdužim stažem, bori se za novi mandat, pri čemu ankete pokazuju da su Luksemburžani donekle umorni od dobro poznatih političara, posebno budući da je u poslednjih 15 godina stopa nezaposlenosti porasla na blizu sedam odsto, a javni dug je utrostručen, prenela je agencija AFP.

Izbori u članici Evropske unije s najvećim bruto domaćim proizvodom po stanovniku se održavaju nakon nedavnog skandala u kome je tajna služba SREL, koju bi trebalo da nadgleda premijer, sprovodila nezakonito prisluškivanje, a optužuju je i za korupciju i sumnjivu kupovinu luksuznih automobila.

Kritičari su Junkera optužili da je bio previše zauzet pokušajima da izvuče evrozonu iz krize, budući da takođe obavlja funkciju predsednika Evrogrupe, da bi na pravi put vratio svoju posrnulu tajnu službu.

Junker (59) je proveo gotovo polovinu života na vlasti. Njegova stranka CSV je od osnivanja 1944. godine pobedila na svim izborima održanima u Luksemburgu, osim onih 1974.

Najnovije ankete, međutim, pokazuju da, iako građani Luksemburga smatraju Junkera kompetentnim da vodi državu, ipak, sve više raste podrška mlađim političarima, među kojima se posebno ističe 40-godišnji lider Liberalne stranke Gzavije Betel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: