Nikolić: Menjamo odluku PR, ili...

Predsednik Tomislav Nikolić kaže da će Beograd pokušati, uz pomoć EU, da promeni odluku prištinskih institucija o zabrani posete srpskih zvaničnika Kosovu.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.10.2013.

11:58

Default images

Nikolić navodi da će, ukoliko ona ne bude promenjena, razmotriti da li treba dalje da se učestvuje u pregovorima.

"Beograd će pokušati uz saradnju sa EU da ovu odluku insitucija iz Prištine promeni, a ako ne bude promenjena, onda ćemo, naravno, sesti da razgovaramo o tome da li treba da nastavimo da učestvujemo u nečemu što bi potpuno samostalno sprovodila administracija u Prištini", rekao je NIkolić novinarima u Strazburu, posle sastanka sa predsednikom Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Žan-Klodom Minjonom.

Nikolić je rekao da je takvom odlukom Priština predstvjeće izbore učinila neregularnim i upitao da li je uopšte moguće održati izbore bez ikakve kampanje.

"To nije dobro. Mi smo pretpostavili drugačije odnose između Beograda i Prištine, odnose poverenja, i pretpostavili smo da će izbori biti apsolutno demokratski i regularni. Ovim se postavlja pitanje regularnosti izbora, uz sve primedbe koje sam je preneo i predsedniku Parlamentarne skupštine Saveta Evrope", istakao je Nikolić. Predsednik Srbije je poručio da je ponašanje prištinske administracije u vezi sa predstojećim lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji nedopustivo i pozvao Savet Evrope da pomogne da ti izbori budu regularni i nepristrasni.

"Ako nijedna od organizacija kojima smo se obratili ne reaguje, a samo tako može da se izmeni stav Albanaca, Srbija će preispitati svoju odluku da podrži održavanje izbora koje nije organizovala i ne može da utiče na njihovu regularnost", poručio je Nikolić pred Parlamentarnom skupštinom SE.

Nikolić je podsetio da je Srbija pozvala Srbe da učestvuju na lokalnim izborima koje organizuje Priština u želji da srpska zajednica dobije legitimne i legalne organe priznate od strane međunarodne zajednice.

"Možda je to problem za Prištinu ali mi smo to učinili iskreno, u veoma teško vreme, kada nas zbog tog čina neki neistomišljenici u Srbiji otvoreno nazivaju izdajnicima", ukazao je Nikolić i dodao da se sada očekuje iskrenost i od druge strane.

Prema njegovim rečima, ponašanje prištinske administracije prema Srbima koji imaju pravo glasa na izborima je nedopustivo.

"Prištinska Izborna komisija bezobzirno briše iz biračkih spiskova Srbe koji imaju pravo glasa, odbija da lista koju podržava Srbija ima predstavnika u Izbornoj komisiji i na biračkim mestima. To mora da zabrine Savet Evrope. Bez učešća Srbije nema razvoja demokratije i zajedničkog života na Kosovu i Metohiji", naglasio je Nikolić.

Prema Nikolićevim rečima, radi se o primeni demokratskih principa o koje ne mogu da se ogluše čak ni one države članice koje su priznale nezavisnost takozvane države Kosovo.

Srbija je prepustila upravljanje delom svoje teritorije Ujednijenim nacijama i sprovođenje demokratskih i regularnih izbora na tom delu teritorije nema nikakve veze sa priznavanjem ili nepriznavanjem Kosova i Metohije, istakao je predsednik Srbije.

"Ako vaša pomoć izostane, morao bih samom sebi da kažem da sam uzalud potrošio godinu svog mandata koja je, iskreno sam ubeđen, donela prekretnicu u odnosima celog sveta prema Srbiji, i da priznam sebi da me u borbi za bolje odnose u Srbiji ali i na Balkanu nisu podržali oni od kojih sam učio kako se sprovode načela Saveta Evrope", rekao je Nikolić.

Nikolić je dodao da ne želi da veruje da postoje selektivna demokratija i selektivna pravda.

"Primer koji sam izložio biće pravi test, koji će ući u anale ili kao primena demokratskih principa ili kao primer odstupanja od tih principa", ukazao je on.

Prema Nikolićevim rečima, Srbija pridaje veliki značaj i konstruktivno pristupa dijalogu Beograda i Prištine koji se pod pokroviteljstvom EU.

Uz podsećanje da je na inicijativu Beograda dijalog podignut na najviši politički nivo i da su dogovori obavezujući, Nikolić je ukazao da je dijalog do sada rezultirao zaključivanjem Prvog sporazuma o principima koji uređuju normalizaciju odnosa.

"Verujemo da će ovaj sporazum doprineti ukupnoj regionalnoj stabilnosti i saradnji, kao i da će suštinski doprineti procesu integracije Srbije u EU. Čvrsto stojimo na stanovištu da samo rešenja koja u sebi nose element kompromisa - odnosno koja nisu zasnovana na jednostrano prihvatljivim predlozima - mogu doprineti trajnom prevazilaženju svih otvorenih pitanja", naveo je on.

Uz to, Srbija je nedavno konstruktivno pristupila predlogu generalnog sekretara SE Torbjorna Jaglanda, za interakciju SE sa privremenim institucijama na KiM, na funkcionalnoj osnovi, kao i u vezi sa upotrebom asteriska i fusnote prilikom pominjanja Kosova u vezi sa zajedničkim projektima EU i SE u svim zvaničnim dokumentima organizacije.

"Uveren sam da će Savet Evrope i dalje dosledno poštovati teritorijalni integritet i suverenitet svojih članica, trajno poštujući svoj stav da ostane statusno neutralan iako je većina članica, iz ovih ili onih razloga, priznala samoproklamovanu i jednostranu odluku većine građana albanske nacionalnosti o ocepljenju Kosova i Metohije od Srbije", rekao je Nikolić.

Napominjući da se ove godine navršava 10 godina od prijema Srbije u SE, Nikolić je rekao da su doprinos i pomoć te organizacije dragoceni su za razvoj demokratije u Srbiji.

"Hoćemo i dalje i više - kako prava tako i odgovornosti, zato što je naše opredeljenje za dalju partnersku saradnju trajno. Želimo sa svima vama ostvarimo zajednički cilj: da svi građani Evrope pođednako uživaju plodove vladavine prava, ljudskih prava i demokratije, jedinom putu koji vodi do izgradnje trajne stabilnosti i prosperiteta na našem kontinentu", rekao je predsednik Srbije.

Kako je rekao, od prijema u SE Srbija je ostvarila značajan napredak i skoro u potpunosti ispunila obaveze i dužnosti preuzete prilikom prijema. Srbija, istakao je, pridaje veliki značaj jednom od osnovnih principa SE - vladavini prava i proteklih meseci aktivnosti Vlade Srbije u toj oblasti bile su najviše usmerene na rešavanje gorućih problema u pravosudnom sistemu.

Reforma pravosudnog sistema zasnovana na Nacionalnoj strategiji ima pet ključnih načela: nezavisnost, nepristrasnost i kvalitet pravde, stručnost, odgovornost i efikasnost, dok je opšti cilj Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije da se ta prepreka ekonomskom, socijalnom i demokratskom razvoju Srbije otkloni u najvećoj mogućoj meri, dodao je predsednik.

On je naglasio da problemi sa kojima se Srbija suočava nisu laki, kao i da put za njihovo rešavanje nije jednostavan i zahteva vreme. Nikolić je, takođe, rekao da Srbija podržava inicijativu generalnog sekretara za unapređenje mehanizama Saveta Evrope za nadzor.

Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj izjavio je juče da je odluka vlade Kosova da se srpskim zvaničnicima ne dozvoli ulazak na Kosovo i Metohiju dok traje kampanja za lokalne izbore, zakazane za 3. novembar, definitivna i da se nikako ne može promeniti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: