"Obećavamo, Beograđani, biće bolje"

Potpredsednica SNS Zorana Mihajlović kaže da će Beograd, posle smene gradonačelnika Dragana Đilasa, funkcionisati bolje nego dok je on bio na čelu grada.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.09.2013.

10:09

Default images

Plan postoji, sešćemo da razgovaramo sa partnerima i kada napravimo jasan plan izaći ćemo u javnost i to reći građanima, kazala je ona, gostujući u Kažiprstu B92. Mihajlovićeva dodaje da je za građane najvažnije da im se kaže da oni ništa neće osetiti i da će im biti još bolje.

Na pitanje kako će im biti bolje ukoliko se ne zna ni ko je kandidat za budućeg gradonačelnika, Mihajlovićeva odgovara da grad Beograd do sada nije dobro funkcionisao, da postoje loši rezultati, velika zaduženja grada koja moraju da se vraćaju. "Sada se razgovara o načinu funkcionisanja grada, komunalnih preduzeća, da se vidi kako da se svi nagomilani problemi reše. Sešćemo sa direktorima javnih preduzeća kako bismo videli kako da se svi ti problemi reše, kako bi grad funkcionisao bolje nego do sada", dodala je ona.

Prema njenim rečima, komunalna preduzeća su prezadužena, s više od 400 milina evra duga, gubici su veliki. Da je ostala prethodna vlast, nastao bi veliki problem u funkcionisanju.

Na pitanje zašto se onda ranije nije pokrenulo pitanje smene gradske vlasti, potpredsednica SNS i ministarka energetike kaže da je ona uvek govorila da probleme treba rešavati što pre. "Meni je drago što se vlast u Beogradu menja, jer sam sigurna da ćemo se uhvatiti u koštac sa problemima i ići ka tome da Beograđanima bude bolje", istakla je ona.

Odgovarajući na pitanje hoće li nova vlast u glavnom gradu moći da zadrži specifičnu socijalnu politiku koja je postojala u Beogradu, tj. može li obećati penzionerima trinaestu penziju, trudnicama i porodiljama punu zaradu, vaspitačicama nepromenjene plate, Mihajlovievać kaže da može da obeća da će građanima biti još bolje. Ona, međutim, dodaje da nije tačno da je ta socijalna politika bila tako dobra, jer je porasla nezaposlenost u glavnom gradu, a kaže da je porastao i broj siromašnih.

"Biće boljih stvari za penzionere, trudnice i pogotovo decu. Ali pitanje je gde je novac i za ostale ugrožene, kako se povećao broj siromašnih u gradu", istakla je ona.

Izbora neće biti

Foto: B92
"Na pitanje hoće li biti izbora u Beogradu, potpredsednica SNS kaže da za sada ima raznih opcija o kojima se govori, kada je reč o budućim koracima u funkcionisanju gradske vlasti. SNS je rekla da nema problem sa izborima. Razgovaraćemo sa partnerima. Nikada nismo doneli odluku bez da se nismo konsultovali s njima. Uvek ima razgovora i dogovora i ne treba sada praviti tenzije između SNS i SPS, u smislu da je SNS za izbore, a SPS nije, dodala je ona.

Mihajlovićeva dodaje da su ključne stvari koje moraju hitno da se rešavaju dugovanja grada, koja moraju da se plate, kao i velike kamate na ta dugovanja. "Podaci gradonačelnika o tim dugovanjima i kamtama i oni koje je saopštila SNS su potpuno drugačiji. Ja mogu da pogrešim o tim iznosima jer sam opozicija u Beogradu, ali gradonačelnik ne sme da pogreši, on mora tačno u svakom momentu da zna te cifre, a stalno je govorio o različitim brojkama. To govori o potpunom neznanju u vođenju grada", kaže Mihajlovićeva.

"Na pitanje da li će SNS predložiti kandidata za gradonačelnika Beograda, ona kaže da naprednjaci imaju nekoliko kandidata, ali i dodaje da to ne treba da bude pitanje jednog čoveka, jer je bitan tim. Grad ne vodi jedan čovek, grad treba da vodi tim. Mi ne oklevamo sa objavljivanjem imena, jer želimo da napravimo kvalitetan tim i da se dogovorimo o svemu i da onda izađemo javno i to saopštimo", dodala je Zorana Mihajlović.

Na zamerke da SNS nema dovoljno kvalitetnih ljudi, ona kaže da prvo treba videti od koga dolaze te zamerke. "To kažu iz Demokratske stranke, za koju kažem da treba da se bavi sama sobom. Ja pitam da li sada Đilas treba da podnese ostavku jer je i on Borisu Tadiću rekao da treba da ode kada je izgubio izbore", smatra Mihajlovićeva.

Takođe, dodaje ona, priče o političkom progonu koje dolaze od strane DS-a ne stoje. "Jer, kako može predsednik te stranke da štiti bivšeg direktora Kolubare a da ne zna za šta je optužen, a sve pod izgovorom progona? DS je pun članova povezanih sa kriminalom i to nas je koštalo bankrotstva", naglasila je Zorana Mihajlović.

Odgovarajući na pitanje da li se posle Beograda sprema i smena vlasti u Vojvodini, ona kaže da SNS vidi da se u Vojvodini teško živi. "Za mene je iznenađenje kada vidim statistiku koja pokazuje da najbogatiji deo Srbije je deo u kom raste nezaposlenosti", naglasila je ona.

"Razgovori o partnerstvu sa strankama u Vojvodini se još nisu vodili. Za sada vidimo da se vlast u Vojvodini loše obavlja", kazala je Mihajlovićeva i dodala da ni tu ne stoje napadi DS da se ruši autonomija Vojvodine, jer SNS samo govori da se u Vojvodini lošije živi nego pre.

Na pitanje da li je sve ovo što se dešava zapravo uvod u vanredne izbore u martu, ona odgovara da niko ne razmišlja o izborima. Uradili smo rekonstrukciju, rešavamo problem Beograda i tema izbora nije bila na stolu, istakla je ona.

Mihajlovićeva je podsetila da se o izborima raspravljalo i na jednoj od prethodnih sednica Predsedništva SNS i da je na toj sednici odlučeno da se ne ide na izbore već da se zemlja vodi napred.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

150 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

17 h

Podeli: