Grčka: Napeto nakon ubistva repera

Više stotina ljudi prisustvovalo je danas sahrani repera Pavlosa Fisasa (34), dan pošto je poznati grčki muzičar na smrt izboden nožem.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 19.09.2013.

12:20

Default images

Za ubistvo je optužen član ekstremne desničarske partije Zlatna zora, koji je u pritvoru, prenela je agencija AP.

Fisas je, prema navodima njegovih prijatelja, bio antifašistički aktivista. U nekoliko grčkih gradova antifašistički protesti su postali nasilni u sredu uveče, a policija je, da bi rasterala demonstrante, upotrebila suzavac i šok bombe.

Premijer Grčke Andonis Samaras je danas izjavio da neće dozvoliti neonacističkoj partiji "Zlatna zora" da dalje ugrožava društveni život i demokratiju.

"Vlada je odlučna da ne dozvoli da naslednici nacista truju društveni život, da čine zločine i provociraju, i da podrivaju temelje zemlje koja je stvorila demokratiju", rekao je Samaras.

Današnjoj sahrani Fisasa prisustvovali su mnogobrojni Atinjani.

Grčka štampa danas izveštava da "hladnokrvno ubistvo koje je izvršio sledbenik Zlatne zore mora svaloga da uplaši" kao i da "ne sme biti nikakve tolerancije prema zločinačkim aktivnostima ove neonacističke organizacije". Jedan od naslova današnjih izdanja je i "Nacistički monstrum ubija - otpor", kojim se zahteva akcija grčkih vodećih partija.

Grčkog repera je u sredu uveče nožem ubio 45-godišnji vozač kamiona, koji je kasnije u policiji priznao da je počinio ubistvo i da je sledbenik Zlatne zore.

Zlatna zora je rastuća snaga u političkom životu Grčke. Ta partija je prošle godine imala 18 poslanika u parlamentu.

Prema najnovijim rezultatima ispitivanja javnog mnjenja, Zlatna zora je treća po popularnosti u zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: