O smeni Đilasa do kraja nedelje

Aleksandar Vučić i Ivica Dačić trebalo bi do kraja ove nedelje da postignu konačan dogovor o smeni vlasti u Skupštini Beograda, saznaju "Novosti".

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.09.2013.

21:48

Default images

Sa druge strane, kako pišu "Novosti", u trenuku kada Dragan Đilas izgubi gradonačelničku funkciju, njegovi rivali unutar stranke otvoriće front kako bi ga smenili i sa partijskog čela. Tako će u narednim nedeljama biti izvršen pravi politički udar na Đilasa i to na dva nivoa - gradskom i stranačkom.

Lider SPS Dačić potvrdio je za "Novosti" da je spreman za dijalog sa Vučićem o sudbini prestoničke vladajuće koalicije:

"Očekujem da ove nedelje počnemo razgovore o vlasti u Beogradu. Još nemamo definitivna rešenja, ali će uskoro sve biti jasnije".

Šef odborničke grupe SNS u glavnom gradu Aleksandar Jovičić kaže za "Novosti" da je svakoga dana sve jača politička podrška za smenu Đilasove vlasti.

- Mi smo kao gradski odbor predložili vrhu stranke da započne razgovore o promeni vlasti u gradu. Očekujemo rezultate do 25. septembra.

Zvanično su i Koštuničini u ponedeljak podržali „udar na Đilasa“. Član predsedništva DSS Marko Milutinović poručio je da je neophodno smeniti gradonačelnika i većinu koju vodi DS.

"Naša stranka nema dovoljno odbornika u gradskom parlamentu da pokrene inicijativu za smenu Đilasa, ali ćemo to podržati ukoliko predlog dođe od drugih stranaka".

Ma kako da se rasplete nova "bitka za Beograd“ - izborom nove vladajuće većine ili prinudnom upravom do vanrednih izbora - Đilasa će sačekati nove turbulencije u DS, pišu Novosti.

Kako saznaje ovaj list, odmah posle 25. septembra mogla bi i zvanično da bude pokrenuta inicijativa nezadovoljnog dela stranke da se hitno zakaže vanredna skupština za izbor novog rukovodstva.

I tu su u igri dve opcije. Prema prvoj, išlo bi se na sakupljanje potpisa minimum jedne trećine članova Glavnog odbora (150) koji bi tražili izbore u stranci.

Druga varijanta je da "pobunjenička struja“ zatraži razrešenje lidera na GO. Da bi se ta inicijativa uopšte razmatrala nju bi moralo da podrži minimum trećina opštinskih odbora ili 40 odsto članova GO.

Politički analitičar Vladimir Goati smatra da nije slučajno što su napadi na Đilasa krenuli sa više strana istovremeno.

"Procenjujem da će vladajuća koalicija sa republičkog nivoa uspeti da promeni vlast u Beogradu. Ali ne vidim mogućnost novih unutarstranačkih izbora u DS. Jer zasada nema ko drugi da preuzme kormilo. Povratak Tadića je svima „na vrh jezika“, ali je pitanje da li on ima kapaciteta za takav povratak".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: