Ministri da predstave novu politiku

Lider LDP-a Čedomir Jovanović traži da se kandidati za ministre u rekonstruisanoj vladi u utrak ili sredu obrate resornim odborima u Skupštini Srbije.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 25.08.2013.

15:20

Default images

Jovanović je to predložio u pismu predsedniku Skupštine Srbije Nebojši Stefanoviću od koga je tražio da za utorak ili sredu zakaže sednice svih odbora na kojima će kandidati za ministre u rekonstruisanoj Vladi izložiti poslanicima i javnosti osnove buduće politike.

On je naveo da bi tako članovi odbora dobili priliku da postavljaju pitanja, saopšte svoje i primedbe svojih stranaka na taj plan, i iznesu predloge koji bi pomogli rešavanje ozbiljnih strukturnih i tekućih problema, saopštio je LDP.

Posebno je važno da to bude učinjeno jer sadašnja parlamentarna procedura ne pruža mogućnost kandidatima za ministre da govore i iznesu svoj plan rada na sednici parlamenta na kojoj treba da budu izabrani, naveo je Jovanović.

"To praktično znači da pre glasanja o izboru nove Vlade, javnost u Srbiji kao i poslanici neće moći da budu upoznati sa politikom koju budući ministri nameraju da sprovode. Uzimajući u obzir da jedan deo kandidata za ministre nije poznat javnosti jer do sada nisu učestovali u političkom životu, postoje opravdani razlozi da prihvatite ovu inicijativu poslaničkog kluba", dodao je Jovanović.

Predsednik LDP je istakao da je važno konačno i na taj način uspostaviti praksu koja postoji u drugim parlamentarnim demokratijama. Tamo kandidati za ministre imaju obavezu da pred nadležnim parlamentarnim odborom i u raspravi s predstavnicima i vlasti i opozicije, razjasne najvažnije, makar strateške pravce, politike koju nameravaju da vode kroz Vladu.

"Postoji još jedan poseban razlog za ovakvu inicijativu. Verujem da bi se održavanjem rasprave delimično ublažilo negativno dejstvo činjenice da se u procesu 'rekonstrukcije Vlade' nalazimo u svojevrsnoj vremenskoj iznudici i da verovatno neće biti drugog načina da pre izbora Vlade čujemo suštinu politike koju budući ministri nameravaju da zastupaju", naveo je Jovanović.

Skupština bi sutra u 11 trebalo da počne raspravu o Predlogu izmena zakona o ministarstvima.

Rekonstruisana Vlada imaće 18 ministarstava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: