Nova imena više uzburkala vlast

Eksperti ili političari - pitanje ko će biti novi ministri u rekonstruisanoj vladi očito su više uzburkali redove vladajuće većine nego opozicije.

Izvor: B92

Petak, 23.08.2013.

16:06

Default images

Dolazak eksperta iz Sjedinjenih Država Lazara Krstića u ministarstvo finansija i najavljene mere doživeli su manje ili više otvorene kritike i to baš - iz vlade.

"Na vlast se dolazi na izborima, a ne preko konkursa i po prosečnoj oceni na fakultetu. Ponekad na vlast dođu i oni koji nisu bili dobri na fakultetu i u školi", poručio je Dačić.

Ministarka energetike ipak veruje da to mora biti deo kriterijuma.

"Ocena u školi, iskustvo, rad mora biti jedan od kriterijuma da biste bili u vladi. I SNS od samog početka govori da mi moramo imati više stručnjaka koji mogu da rešavaju konkretna pitanja - bojim se da političari ne mogu da reše pitanje reformisanja javnih preduzeća niti preduzeća u restrukturiranju. Mislim da je neophodno da postoje ljudi koji znaju kako se to radi", kaže Mihajlovićeva.

Doček, ali toplo-hladan, Krstiću je priredio i PUPS. Iz partije penzionera stižu različiti stavovi.

"U merama koje se čuju i vidimo preko štampe za PIO, sigurno da takve mere ne možemo podržati. Pre svega tu mislim na zamrzavanje penzija ili smanjivanje i uskraćivanje stečenih prava penzionera. Takve mere ne možemo podržati", kaže Momo Čolaković iz PUPS-a

Ipak, Milan Krkobabić kaže da ta izjava ne mora da bude i "zvaničan stav organa".

"Lazar Krstić nigde nije spominjao smanjenje penzija ili nešto slično. Čovek je ozbiljan i on govori o kreiranju politika. Gospodin Momo Čolaković je dao određenu izjavu, ali to je izjava u jednom momentu i to ne znači zvaničan stav organa naravno. Kad budemo imali precizno definisano program i politike gospodina Krstića, i kad budemo pozvani da o njima kažemo, mi ćemo da ti konsturktivan doprinos", rekao je on.

Svoj doprinos već je dao i Dragan Marković Palma - kaže da budžet ne sme da se puni "stezanjem kaiša" građana Srbije.

"Pa bojim se da taj doček liči na tipičan srpski doček - uvek sve one koji žele da naprave neke promene dočekujemo sa negativnom reakcijom. Lazar Krstić je rekao sve ono što i PUPS i premijer i mi iz SNS govorimo već godinu dana", zaključuje Zorana Mihajlović.

Naprednjaci zaključuju da se dovođenjem eksperata otvara prostor za sprovođenje mnogo bržih reformi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: