Novi bilans: 173 žrtve u Egiptu

Egipatsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u sukobima pristalica Muslimanske braće i policije poginulo juče 173 ljudi, uključujući 95 u centru Kaira.

Izvor: B92

Subota, 17.08.2013.

14:42

Default images

Neimenovani izvor je saopštio da je uhapšen brat šefa Al Kaide, Mohameda al-Zavahirija.

Registrovano je i 1.330 povređenih širom zemlje, od kojih u Kairu 596, izveštava Rojters.

Egipatski premijer Hazem el-Beblavi predložio je zakonsko raspuštanje Muslimanske braće i vlada proučava ovaj predlog, saopštio je danas portparol egipatske vlade.

Beblavi je predlog izneo ministru za socijalna pitanja, čije je ministarstvo zaduženo za odobravanje rada nevladinih organizacija.

Egipatske vlasti su uhapsile Mohameda al-Zavahirija, brata šefa Al-Kaide Ajmana al-Zavahirija, zbog podrške svrgnutom predsedniku Mohamedu Morsiju, saopštio je danas neimenovani izvor iz egipatske službe bezbednosti.

Al-Zavahiri je uhapšen u svojoj kući u Gizi, blizu Kaira.

AI traži nepristrasnu istragu

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenal zatražila je punu i nepristrasnu međunarodnu istragu krvoprolića u Egiptu, upozorivši na nesrazmernu silu vlasti protiv demonstranata.

Organizacija, sa sedištem u Londonu, takođe je apelovala da se stručnjacima Ujedinjenih nacija omogući da istraže nasilno suzbijanje protesta, prenela je agencija AFP.

Amnesti tvrdi da egipatske snage bezbednosti koriste "neovlašćeno smrtonosnu silu" i da su prekršile obećanje da će dozvoliti ranjenima da bezbedno izađu iz opkoljene kairske džamije.

Amnesti je upozorio da snage bezbednosti ne prave razliku između nasilnih i nenasilnih demonstranata i da u nasilju stradaju i slučajni prolaznici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: