Glavna tema izbori, pravosuđe koči

Premijer Dačić je nakon današnjeg sastanka u Briselu rekao da su glavna tema bili izbori i stvaranje uslova da na njima učestvuju Srbi.

Izvor: B92

Sreda, 24.07.2013.

19:42

Default images

Četrnaesta runda dijaloga je završena nešto pre 19 sati, ali bez konačnog dogovora o spornim pitanjima.

Premijer Dačić je rekao da je po pitanju izbora postignut značajan napredak i ponovio da će Srbi na izbore moći da izađu sa srpskim dokumentima.

Premijer je rekao da je insistirao da se glasanje omogući i svim Srbima koji su živeli na Kosovu, a sada imaju status izbeglica ili raseljenih lica.

Dogovorili su se, takođe, da policajci Srbi koji će se zaposliti u kosovskoj policiji, neće morati da uzmu državljanstvo Kosova i da neće polagati zakletvu Kosovu, preneo je premijer.

O pitanju energetike postignut je napredak, ali bez konkretnog dogovora, a radne grupe za implementaciju će nastaviti sledeće nedelje da pregovaraju o tome, rekao je Dačić.

Stavovi dve delegacije najudaljeniji su po pitanju pravosuđa, i nije postignut dogovor o tome kako će izgledati pravosuđe na severu Kosova posle prvog septembra, rekao je srpski premijer.

Sledeći sastanak kosovskog i srpskog premijera u Briselu biće održan 27. avgusta.

Današnja runda Beograda i Prištine u Briselu je završena nešto pre 19 sati, a sastanak je trajao oko četiri sata. Sastanku je prisustvovao i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Tači je izjavio da je ostvaren napredak kad je reč o izborima, ali da o energetici i telekomunikacijama još nema dogovora.

Ketrin Ešton je izjavila nakon sastanka da su dva premijera razgovarala o pripremema za lokalne izbore na Kosovu, koji su zakazani za 3. novembar, i "saglasili su se da bi trebalo preduzeti sve konkretne mere kako bi se obezbedilo da izbori imaju dobru izlaznost".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: