Morsijeve pristalice na ulicama

Egipatska vojska ispalila je suzavac na hiljade pristalica svrgnutog predsednika Muhameda Morsija u centru Kaira u blizini predsedničke palate.

Izvor: B92

Petak, 19.07.2013.

14:03

Default images

U još nekoliko egipatskih gradova, simpatizeri Muslimanskog bratstva traže povratak na vlast islamističkog šefa države.

Više od dve nedelje nakon što je vojska smenila Morsija, još nema znakova rešenja krize koja je podelila najmnogoljudniju arapsku zemlju i uzbunila njene zapadne saveznike, navodi Rojters.

Morsijeva "Muslimanska braća" pozvala su na demonstracije širom zemlje, optužujući šefa oružanih snaga generala Abdela Fataha al-Sisija da je izvršio državni udar i svrgao sa vlasti prvog demokratski izabranog predsednika.

Demonstranti su na ulice Kaira, Aleksandrije i još nekoliko velikih gradova izašli mašući egipatskim zastavama i velikim portretima Muhameda Morsija.

Pojačane su mere bezbednosti, tako da je nekoliko oklopnih vozila parkirano na mostu preko Nila u centralnom delu Kaira, na putu kojim bi islamistiki demonstranti trebalo da idu ukoliko žele da dođu do Trga Tahrir. Za sada, ima samo manjih incidenata.

Neimenovani vojni zvaničnik izjavio je da vojska pažljivo prati šta se dešava na protestima i da je spremna da reaguje ako dođe do eskalacije nasilja.

Otkako je Morsi svrgnut s vlasti, u Egiptu je poginulo najmanje 99 ljudi, od toga više od polovine kada je vojska pucala na islamističke demonstrante 8. jula ispred kasarni u Kairu.

U međuvremenu, Izrael je postavio protivraketni sistem "ajron dom" u blizini odmarališta Eilat na Crvenom moru, koje se nalazi uz granicu sa Egiptom, a izraelski mediji prenose da je sistem postavljen zbog opasnosti od prelaska ekstremista iz Egipta.

Ranije je britanska vlada sopštila da je ukinula pet izvoznih dozvola za vojnu opremu namenjenju egipatskoj armiji i policiji i obrazložila to nemirima koji potresaju zemlju.

Dozvole su se odnosile na delove za oklopne transportere, mitraljeze, oklopna borbena vozila za pešadiju, kao i na opremu za komunikaciju za tenkove i antene i radio opremu za druga vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: