Ustoličen vladika Hrizostom

Patrijarh srpski Irinej ustoličio je vladiku Hrizostoma na tron episkopa zvorničko-tuzlanskog u Sabornom hramu rodjenja presvete Bogorodice u Bijeljini.

Izvor: B92

Subota, 13.07.2013.

14:43

Default images

Ustoličenje je obavljeno u prisustvu članova Svetog arhijerejskog sinoda, 18 episkopa, zvaničnika Republke Srpske, predstavnika zajedničkih organa i institucija na nivou BiH, načelnika više opština i vernika iz severoistočnog dela RS, prenose lokalni mediji.

"Danas smo ovde sabrani da saopštimo odluku nase Crkve, našeg Svetog arhijerejskog sabora i da u tron apostola zvorničko-tuzlanskog uvedemo novoizabranog episkopa Hrizostoma", rekao je patrijarh Irinej.

Budući da je dosadašnji episkop vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije, zbog slabog zdravstvenog stanja, zamolio Sveti arhijerejski sabor SPC da ga oslobodi upravljanja eparhijom zvorničko-tuzlanskom, zamolili smo episkopa bihaćko-petrovačkog da preuzme ovu eparhiju i "on je to prihvatio", kazao je patrijarh.

"Pozivamo sveštenstvo eparhije zvorničko-tuzlanske da episkopa Hrizostoma slušaju kao dobra deca svog roditelja, kao učenici svoga učitelja i pastira, a na korist nase svete pravoslavne crkve i srpskog naroda", poruka je partijarha srpskog Irinej.

Zahvalivši na ukazanom poverenju, novoustoličeni episkop Hrizostom pozvao je vernike svoje nove eparhije na duhovnu obnovu, istakavši da je svestan svoje "nedostojnosti, iskušenja, ali i odgovornosti koju je prihvatio u trenutku izbora na novu dužnost".

Mnogobrojni vernici koji su stigli u Bijeljinu iz svih krajeva Republike Srpske pratili su liturgiju i na video-bimu koji je postavljen ispred Sabornog hrama.

Episkop Hrizostom biće uveden u tron episkopa zvorničko-tuzlanskih sutra u Sabornom hramu u Tuzli.

Eparhija zvorničko-tuzlanska, na čijem je čelu od 1978. do ove godine bio episkop Vasilije Kačavenda, ima šest namesništava, sa 142 parohije i 106 aktivnih sveštenika.

Sedište eparhije je privremeno u Bijeljini, do povratka u Tuzlu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: