Morsi svrgnut, petoro poginulo

Egipatska vojska obavestila Muhameda Morsija da više nije predsednik Egipta. Morsi Egipćanima: Mirno se oduprite. U sukobima stradalo petoro ljudi.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 03.07.2013.

21:25

Default images

Vojska Egipta suspendovala je ustav i sazvala prevremene izbore.

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Abdel Fatah al-Sisi saopštio je u obraćanju naciji da je Morsiju oduzeta vlasti i da će ga privremeno na mestu šefa države zameniti predsednik Ustavnog suda, javio je AP.

Predsednik tog suda Adli Mansur, položiće sutra zakletvu kao privremeni šef države, nakon što su oružane snage zbacile Morsija.

"Ne jednom smo pozivali na nacionalni dijalog, ali ga je rukovodstvo zemlje odbacilo u poslednjem minutu“, rekao je on, dodajući da je Morsiju predlagano da dobrovoljno podnese ostavku "ali je on to odbio“, preneo je Itar-Tass.

On je najavio da će biti formirana tehnokratska vlada.

Obraćanju načelnika generalštaba su prisustvovali imam najvećeg islamskog univerziteta u svetu „Al-Ažar" šeik Ahmed al-Tejib, patrijarh koptske pravoslavne crkve Tavadros Drugi i jedan od lidera opozicinog Fronta za nacionalni spas Muhamed el-Baradej.

Agencije navode da je obraćanje izazvalo povike oduševljenja i vatromet na ulicama Kaira.
Foto: Beta, AP
Agencija Rojters javlja da su Morsijeve islamističke pristalice u predgrađu Kaira reagovale besno na proglas armije kojim je privremeno suspendovan ustav i postavljen novi predsednik.

Neki su čupali kamenje sa pločnika i formirale gomile kamenja, javlja agencija, dodajući da su pripadnici garde Muslimanske braće sa šlemovima i palicama u rukama formirali kordon blizu jedne džamije.

Muškarci i žene plaču i uzvikuju, osuđujući načelnika Generalštaba Abdela Fataha al-Sisija, koji je saopštio "mapu puta" za rešavanje krize - "Al-Sisi je nevažeći! Islam dolazi! Nećemo otići!".

Pet ljudi je poginulo u sukobima između pristalica svrgnutog predsednika Muhameda Morsija sa policijom i Morsijevim protivnicima.

Prema agenciji RIA Novosti, četvoro je poginulo u gradu Marsa Matruh, a jedan u Kairu.
Foto: Beta, AP
I agencia Itar-Tas s izveštava o pogibiji četiri osobe u sukobima u gradu Mersa Matruh na severozapadu zemlje.

Prema preliminarnim izveštajima, sukobi su izbili kada su islamisti pokušali da napadnu vojnike, a oni su otvorili vatru.

Ruska državna agencija prenosi i vesti o sukobima u Kairu i Aleksandriji, a da se kod kairske džamije Rabija al-Adavija čuju pucnji.

U Asuanu na jugu zemlje razjarene pristalice Muslimanske braće demoliraju automobile, navodi agencija, dodajući da pristalice i protivnici Morsija razmenjuju vatru u gradu El Fajum.

Desetine hiljada pristalica svrgnutog Morsija uzvikuju "Dole vojni režim!", na trgu Rabija al-Adavija, navodi RIA Novosti.

Agencija prenosi i poziv opozicionog pokreta Tamarod (Pobuna) koja je pokrenula inicijativu za Morsijevu smenu, da ostanu na trgovima.
Kairo (Foto: Beta, AP)
"Egipatski narod ostaće na trgovima dok ne budu realizovani svi ciljevi revolucije“, navodi se u saopštenju tog pokreta.

Obraćanju načelnika generalštaba su prisustvovali imam najvećeg islamskog univerziteta u svetu „Al-Azhar" šeik Ahmed al-Tejib, patrijarh koptske pravoslavne crkve Tavadros Drugi i jedan od lidera opozicinog Fronta za nacionalni spas Muhamed el-Baradej.

El-Baradej je rekao da je nova "mapa puta" usmerena na nacionalno pomirenje i da predstavlja "reprizu" reovolucije iz januara 2011. godine, preneo je "Bi-bi-si."

Tavadros Drugi je, pak, rekao da plan nudi političku viziju i da će osigurati bezbednost za sve Egipćane, preneo je Rojters.

Britanska agencija dodaje da su čelnik egipatskih muslimana i hrišćani - koji je oko 10 odsto, podržali "mapu puta", kojom je suspendovan ustav i sazvani prevremeni predsednički i parlamentarni izbori.
Šef egipatke vojske, general Abdel Fatah el-Sisi (Foto: Beta, AP)
Morsijev savetnik je u međuvremenu izjavio da je predsednik prebačen na za sada nepoznatu lokaciju, preneo je AP.

Godina dana Morsijeve kratke vladavine biće upamćena po pokušajima da sebi obezbedi široka ovlašćenja, koja su njegovi kritičari upoređivali sa faraonskim.

"Ustav je suspendovan", rekao je šef egipatske vojske i ministar odbrane, general Abdel Fatah el-Sisi i dodao da će biti formiran odbor koji će razmotriti promene ustava.

On je kazao da će prelazna vlada, pod čijom su nadležnošću vojska i policija, a koja ima punu vlast, privremeno upravljati zemlju.

Predsednik Egipta Mohamed Morsi pozvao je Egipćane da se "mirno" odupru "državnom udaru" vojske koja je objavila da je on uklonjen s vlasti, rekao je za AFP jedan od njegovih najbližih saradnika.
Slavlje na ulicama Kaira (Foto: Beta, AP)
"Predsednik poziva sve Egipćane da se mirnim putem odupru puču, što će i on učiniti", rekao je izvor koji traži da mu se ne objavi ime.

"Ono što su (vojska) uradili je ilegalno, oni nemaju ovlašćenje da to urade", rekao Morsijev saradnik.

Morsi se oglasio na društvenim mrežama Fejsbuk i Tviter i odbacio mere vojske koja ga je je danas smenila kao "vojni puč".

Na stranici egipatskog predsedništva na Fejsbuku Morsi mere vojske naziva "vojnim pučem", a na svom Tviter nalogu "potpunim pučem", prenele su agencije

Vojska je plan objavila pošto je istekao rok od 48 sati koji je dala Morsiju da zadovolji zahteve učesnika višednevenih masovnih protesta koji traže njegovu ostavku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

100 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: