Datum: Luksemburg, Berlin pa Brisel

Srbija ove nedelje očekuje odluku o početku pregovora sa EU, a o tome se raspravlja prvo u Luksemburgu, zatim u Berlinu i na kraju, 28. juna u Briselu.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 24.06.2013.

08:06

Default images

Prvi u seriji ključnih sastanaka održaće šefovi diplomatija Evropske unije, koji će u Luksemburgu na Savetu za spoljne poslove raspravljati o Zapadnom Balkanu.

Posebna tema biće odnosi sa Srbijom i Kosovom, a zaključci o mogućoj odluci za pokretanje pregovora o članstvu sa Srbijom i o sporazumu o pridruživanju EU s Kosovom će biti usvojeni sutra.

Kako se ovih dana moglo čuti, odluka će biti pozitivna i glasiće da bi "trebalo krenuti u pregovore", odnosno da bi Evropska komisija trebalo da spremi pravila za "pregovarački okvir". Međutim, još nema slaganja oko toga kada bi proces trebalo da počne.

"Uopšte nije sporno da će naša država dobiti datum za početak pregovora s EU, već je samo pitanje kada i po kojoj proceduri", rekao je tokom vikenda premijer Ivica Dačić.

Prema nezvaničnim informacijama Srbija i pojedine zemlje EU, a za sada ih je 12 prema tvrdnjama srpskih zvaničnika, smatraju da bi to trebalo da bude u oktobru, Evropska komisija i jedan broj članica smatra da je decembar realnija opcija, dok se čini da u Nemačkoj i Holandiji preovlađuje stav da bi pregovori najranije mogli da počnu u januaru 2014. godine.

"U narednih 48 sati održavaju važni sastanci na nivou EU. Ketrin Ešton podnosi u ponedeljak izveštaj, a više ni sam ne znam ko sve kome podnosi izveštaje ovih dana", rekao je prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić u "Utisku nedelje".

Ketrin Ešton je zajedno sa komesarom za proširenje Štefanom Fileom već poslala jedan izveštaj i to u petak, a on se sada nalazi u Luksemburgu na stolu za odlučivanje ministara spoljnih poslova EU - u njemu se konstatuje da su Beograd i Priština postigli "značajan napredak u normalizaciji odnosa".

Ešton je izjavila je da će danas šefove diplomatija EU izvestiti o napretku koji je postignut između Srbije i Kosova, kao i da će o tome više biti reči na sutrašnjem ministarskom sastanku u Luksemburgu.

"Izvestiću o napretku koji je postignut izmedju Srbije i Kosova", rekla je Ešton novinarima uoči sastanka šefova diplomatija EU.

Ipak, veruje se da je mnogo značajnija odluka ona koja će biti doneta u Berlinu - između zasedanja Saveta ministara i Evropskog saveta zaseda Bundestag.

Komitet za evropske poslove nemačkih parlamentaraca bi u sredu trebalo da utvrdi predlog stava o tome da li je Beograd ispunio obaveze, a dan kasnije, 27. juna će poslanici glasati o tom predlogu.

Prema nekim informacijama, "berlinska odluka" bi mogla da bude poznata već u utorak, jer tada poslanički klub vladajuče koalicije CDU-CSU donosi odluku o tome kakav će stav zauzeti prema Srbiji.

Zatim sledi 28. jun - na Vidovdan će šefovi država i vlada članica EU doneti konačnu odluku.

Tokom finalnih dana odlučivanja o datumu srpska diplomatija će imati pune ruke posla, pa tako u Berlinu boravi predsednik Skupštine Nebojša Stefanović, koji će imati sastanak sa predsednikom Bundestaga, dok će prema saznanjima "Novosti" u sredu u Briselu biti premijer Ivica Dačić, vicepremijerka Suzana Grubješić i šef diplomatije Ivan Mrkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: