Zaječar: SNS odnela pobedu

Prema podacima Gradske izborne komisije, koja je obradila devet biračkih mesta, SNS je osvojila 45,86 odsto glasova birača, dok je URS dobio 32,51 odsto.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 23.06.2013.

21:26

Default images

Kako je Tanjugu rekla predsednica GIK-a Slađana Bogdanović, koalicija SPS-PUPS-JS je prema tim podacima dobila 10,43 odsto glasova.

Prema njenim rečima, izlaznost na lokalnim izborima u Zaječaru je bila 54,85 odsto, a glasanje je teklo uobičajeno i podsetila da se jedini incident dogodio na biračkom mestu u selu Velika Jasikova.

URS je saopštio da prema konačnim rezultatima izbora u Zaječaru SNS je osvojila 38 odsto, za njom je URS sa 34 odsto, SPS sa 11, i LDP sa 5,6 odsto glasova birača. URS je saopštio da su ostale liste ispod izbornog cenzusa, uključujući DS sa tri odsto i zajednička lista DSS-Dveri sa 3,5 odsto glasova.

"U mandatima, SNS je osvojila (u nedelju) 22 , URS 19, SPS 6, LDP 3, s tim da su moguća pomeranja u broju osvojenih mandata nakon ponovljenih izbora u Velikoj Jasikovi", rekao je Marko Selaković, portparol URS.

Kasno sinoć su objavljeni preliminarni rezultati, prema kojima je SNS odnela pobedu.

U izbornom štabu SNS je sinoć saopšteno da je ta stranka "apsolutni pobednik" i da je prema prvim podacima osvojila 40,05 odsto glasova, dok je URS-u pripalo 34,61.

"Ako se nastavi ovakav trend, SNS će apsolutno vladati ovim gradom", rekao je tokom večeri potpredsednik SNS i gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić.

Lider SNS Aleksandar Vučić zahvalio je građanima Zaječara na podršci koji su ukazali toj stranci na lokalnim izborima i čestitao njihovim protivkandidatima iz URS-a, jer su, kako je rekao, postigli izvanredan rezultat, iako su devet godina na vlasti u tom gradu.

"Želim da zahvalim i građanima Zaječara i da čestitam protivnicima iz URS-a na izvanrendom rezultatu, iako su devet godina na vlasti", kazao je Vučić gostujući na TV B92.

On je zahvalio svima koji su, kako je rekao, glasali za promene i SNS i častitao svojim stranačkim kolegama na uspehu u Zaječaru.

Kandidat za gradonačelnika SNS Saša Mirković zahvalio je timu na radu koji je doveo do takvog rezultata, ističući da za njega borba za pravedniji Zaječar traje duže od samog izbornog dana.

Kako javlja reporter B92, novi gradonačelnik Zaječara je povrdio da se već čuo sa premijerom Srbije i liderom SPS Ivicom Dačićem sa kojim je dogovorio koaliciju SNS i SPS-PUPS-JS u Zaječaru.

Ranije je iz URS-a poručeno da je izlaznost veća od 50 odsto, a da konačan rezultat neće biti poznat sve dok se ne ponovi glasanje na mestu Velika Jasikova, gde se dogodila tuča, jer bi oni mogli "značajno da utiču na konačne rezultate izbora".

Verica Kalanović, potpredsednica URS-a se zahvalila biračima u Zaječaru, i poručila im je da će ova stranka i nadalje da radi sve "da ovaj veliki grad bude ono što je u prethodnih devet godina postao -– prava prestonica istočne Srbije"

Mlađan Dinkić je na Tviteru objavio rezultate prema kojima je razilka između SNS i URS manja od one koju su naveli naprednjaci: "Na osnovu 62 od 69 biračkih mesta: SNS 37,9% URS 34,2% SPS 11,1% LDP 5,5%", napisao je lider URS-a.
Foto: Tanjug
Inače, ispred sedišta zaječarskih naprednjaka je ubrzo po objavljivanju prvih rezultata počelo slavlje uz vatromet, a u istoj ulici, na razdaljini od pedesetak metara, nalazi i sedište URS, gde vlada atmosfera razočaranja.

U toj ulici je tokom večeri postavljen i kordon policije, a reporterka B92 navodi da je nasuprot tenzijama kojih je bilo tokom dana, veče u Zaječaru bilo potpuno mirno.

Nešto ranije, u izbornom štabu SPS su naveli da prvi podaci na uzorku pokazuju da je SNS osvojila 45,15 odsto glasova, URS 30,05 odsto, SPS 8,46 odsto, za DSS 6,65, a LDP 3,04, a DS 2,91 odsto.

Oglasili su se i iz LDP-a i poručili da su oni četvrta stranka koja je prešla cenzus na izborima što "potvrđuje da su oni jedina alternativa aktuelnoj vlasti".

LDP u saopštenju navodi i da je tokom kampanje u Zaječaru stvarana "atmosfera straha", kao i da se više "ne smeju ponavljati situacije u kojima se birači ucenama, pritiscima, pa čak i upotrebom fizičke prisile pokušavaju privoleti da glasaju za određenu opciju".
Foto: Tanjug
Na izborima za lokalnim parlament u Zaječaru bio je upisan 55.281 birač, a glasalo se na 69 biračkih mesta. Nezvanično, izlaznost je veća od 50 odsto.

Izborni dan na vanrednim lokalnim izborima u Zaječaru obeležio je incident u jednom selu, kada je došlo do tuče kdo biračkog mesta. Usledile su međusobne optužbe stranaka.

Optužbe su se nastavile i kasnije, a kandidat URS Boško Ničić rekao je da je "Saša Mirković slao džipove po selima da zastrašuju glasače".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

235 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

18 h

Podeli: