J.Sudan:Napad na auta UN, 12 mrtvih

Pet indijskih pripadnika vojske UN i najmanje 7 civila ubijeno je u napadu pobunjenika na konvoj UN za koje vlasti Južnog Sudana veruju da imaju podršku Sudana.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 09.04.2013.

18:49

Default images

Portparol južnosudanske vojske Filip Aguer je za napade optužio borce koje vodi Dejvid Džau Džau, protiv kojeg se domaća vojska bori mesecima.

Glavna izaslanica UN za Južni Sudan Hilde Frafjord Johnson rekla je u saopštenju da je ubijeno pet pripadnika vojske i sedam civila koji su sarađivali sa misijom UN. Ona je rekla da je devet vojnika i civila povređeno i da se pojedini vode kao nestali.

Aguer je rekao da se napad dogodio jutros, kada je konvoj prolazio između gradova Pibor i Bor. Južni Sudan sklopio je primirje sa Sudanom 2005, posle više decenija rata, a 2011. je formirao sopstvenu državu.

Zemlju još potresaju unutrašnji sukobi i loši odnosi sa Sudanom. Vlasti u Kartumu, glavnom gradu Sudana, poriču da naoružavaju Džau Džaua.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun oštro je osudio napad na konvoj misije UN u Južnom Sudanu, u kome je poginulo pet pripadnika mirovnih snaga i sedam civila.

"Generalni sekretar podseća da je ubistvo mirovnjaka ratni zločin i spada u jurisdikciju Međuanrodnog krivičnog suda“, rekao je Banov predstavnik Martin Nesirki.

Ban, istovremeno, poziva vladu Južnog Sudana da pronađe i pozove na odgovornost krivce za napad, preneo je Itar-Tass.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

17 h

Podeli: