Vlada brine zbog poziva princezi

Španska vlada zabrinuta je zbog činjenice da je najmlađa ćerka španskog kralja Huana Karlosa, Kristina, osumnjičena u slučaju vezanom za korupciju.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.04.2013.

20:47

Default images

Sud u Palma de Majorki uputio je poziv princezi Kristini da se pojavi na sudu 27. aprila kako bi bila saslušana u vezi sa optužbama da je njen suprug Inaki Urdangarin proneverio milione evra državnog novca.

Sudski poziv princezi Kristini (pod pretnjom kaznom) ugrozio je reputaciju čitave zemlje, rekao je Margaljo, pozvavši na brzo rešavanje tog slučaja, navodi AP.

"Sve što ugrožava instituciju koja je bila toliko značajna za tranziciju Španije (od diktatorstva ka demokratiji) i koja je toliko važna za sliku u Španiji u inostranstvu, izaziva ogromnu zabrinutost", istakao je on.

Ovo je prvi put da je neki pripadnik kraljevske porodice u Španiji dobio poziv da bude saslušan u sudu, što je veoma iznenadilo kraljevsku palatu, koja je pozdravila odluku tužioca da uloži žalbu zbog sudskog poziva.

Princeza Kristina (47) nije optužena, ali mora da se pojavi pred sudom radi ispitivanja o proneveri državnih sredstava od oko pet miliona evra za koju je optužen njen suprug Urdangarin (45), koji je od 2004. do 2006. godine bio na čelu neprofitnog Instituta Nus.

On i njegov poslovni partner Dijego Tores osumnjičeni su da su Institut koristili za organizovanje događaja vezanih za sport i turizam na Balearskim ostrvima i u Valensiji, preusmeravajući novac iz javnih i privatnih fondova u mrežu privatnih kompanija koje su kontrolisali.

Huan Karlos je primorao Urdangarina da 2006. godine napusti Institut, ali španska štampa tvrdi da je i dalje obavljao nezakonite finansijske aktivnosti.

Prvobitno su i sudija i tužilac bili saglasni da nema dovoljno dokaza da se princeza pozove pred sud radi ispitivanja, ali se sudija u međuvremenu predomislio usled priliva "novih informacija".

Vodeći španski list "El Pais" danas je u uvodniku ocenio da je "imperativ da sudstvo temeljno ispita slučaj Nos, ne samo zato što je to ozbiljna afera vezana za korupciju, već naročito zbog toga što je to skandal koji nanosi značajnu štetu ugledu monarhije".

Problemi kraljevske porodice i korupcionaški skandali u koje su upletene dve glavne političke stranke razgnevljuju Špance, u jeku ekonomske krize zbog koje je stopa nezaposlenosti skočila na 26 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: