Arapska liga o pomoći pobunjenicima

Učesnici samita Arapske lige podržali su predlog da svaka članica može pružiti vojnu pomoć sirijskim pobunjenicima u ratu s režimom predsednika Bašara al Asada.

Izvor: B92

Utorak, 26.03.2013.

19:14

Default images

Rezoluciju, u koju je imala uvid agencija Frans pres, podržali su lideri na sastanku u Dohi.

Irak i Alžir su bili uzdržani, dok se Liban distancirao od rezolucije.

U rezoluciji je naglašen "značaj napora za političko rešenje" sukoba u Siriji, ali se dodaje da "svaka država članica ima prava da ponudi svaku pomoć za samoodbranu, uključujući vojnu, u otporu sirijskog naroda i Slobodne sirijske vojske".

Na samitu Arapske lige u Dohi prvi put su učestvovali predstavnici sirijske opocizije. Delegaciju predvodi Muaz al-Hatib, bivši predsednik glavne opozicione alijanse Sirijska nacionalna koalicija, koja uživa podršku i Zapada.

Al-Hatib je na samitu pozvao SAD da preuzmu veću ulogu u pomaganju pobunjenicima. On je rekao da je pozvao američkog državnog sekretara Džona Kerija da razmotri upotrebu antiraketnog sistema "patriot" u Turskoj za pomoć sirijskim pobunjenicima.

Odluka o učešću sirijske opozicije kao predstavnika te zemlje na samitu doneli su arapski ministri spoljnih poslva ranije ove nedelje. Arapska liga je 2011. suspendovala sirijsku vladu iz članstva organizacije zbog brutalne reakcije na demonstracije tokom Arapskog proleća.

Al-Hatib je takođe stao u odbranu stranih islamista koji se bore na strani pobunjenika. "Zašto niko ništa ne kaže o iranskim i ruskim savetnicima i Hezbolahu", rekao je on komentarišući tvrdnje opozicije da su glavni saveznici sirijskog režima direktno umešani u borbe.

Režim u Damasku poručio je povodom učešća opozicije na samitu da je Arapska liga prodala arapski identitet kako bi zadovoljila SAD i Izrael.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: