Utorak, 19.03.2013.

16:46

Govor mržnje, pa smene na HRT-u

Deo ekipe "Dnevnika 3" HRT-a smenjen je nakon što je premijer Zoran Milanović kritikovao tu televiziju da je omogućila širenje šovinizma i govora mržnje.

Izvor: Tanjug

Default images

Kako je preneo zagrebački portal Indeks.hr, "Dnevnik 3" će dobiti novu postavu, a smenjeni su urednici i novinari Katja Kušec, Ružica Renić i Denis Latin - koji je na toj televiziji bio svojevrsni koordinator, odnosno "vođa tima".

Premijer Milanović kritikovao je HRT, jer je ugostio saborsku zastupnicu Ružu Tomašić i omogućio joj da, prema njegovom mišljenju, širi šovinizam i govor mržnje.

Tomašićeva je, gostujući u "Dnevniku 3", rekla da je "Hrvatska za Hrvate, a ostali kojima se ne sviđa mogu da idu", a predsednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića je nazvala četnikom.

Milanović je na jučerašnjoj konferenciji za novinare povodom batinanja srpskih bogoslova kod Kistanja rekao da je izjava Tomašićeve gora od poruka mržnje koje je prethodno uputio izvršni direktor Dinama Zdravko Mamić na račun ministra nauke, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića.

Iz HRT-a su portalu Indeks.hr odgovorili da oni ne beže od sopstvenih grešaka, ali da o njima neće polemisati putem drugih medija, već isključivo interno.

Odgovarajući na premijerove optužbe, HRT je juče saopštio da "veruju da MIlanović vrši pritisak na novinare". Oni su, takođe, dodali da "HRT ne beži od vlastitih grešaka".

Indeks.hr konstatuje da su Latin, Krušec i Renić očito zbog tih grešaka morali da odu sa svojih pozicija.

Obračun HRT-a sa Milanovićem je, međutim, nastavljen i danas, nakon što je iz premijerovog kabineta stiglo saopštenje u kojem se kaže da je "pozitivno to što su se na HRT-u, nakon niza godina skladne isprepletenosti sa svim političkim režimima, konačno probudile slobodarske tendencije".

Iz Vlade je poručeno da premijer ne vrši nikakv pritisak na HRT.

Latin je svoju smenu prokomentarisao na Fejsbuku, gde je kratko napisao: "Odlukom uprave pre nekoliko trenutaka, zbog nastupa Ruže Tomašić, s Dnevnika 3 skinuti Katja Kušec, Ružica Renić i moja malenkost."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: