Oštetili Železaru za 5 miliona evra

Policija u Smederevu uhapsila je 13 osoba, dok se za jednom osobom traga, zbog sumnje da su oštetili Železaru Smederevo za 5,7 miliona evra.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 18.03.2013.

09:07

Default images

Železara Smederevo je saopštila da jutrošnja hapšenja nisu vezana za zaposlene u ovoj firmi.

Kako je za B92 potvrdio direktor policije Milorad Veljović, uhapšeni su osumnjičeni da su u poslednjih godinu dana, od kada je Železara ponovo u vlasništvu države, protivpravno otuđili čelični otpad u vlasništvu Železare i na druge načine oštetili tu kompaniju za 5,7 miliona evra.

Pripadnici Policijske uprave u Smederevu u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Smederevu priveli su direktora smederevske firme "Harsko metals" Đorđa Jovanović, poslovođe ove firme Aleksandra Rajkovića, Igora Mihajlovića i Milovana Novokmeta, zatim radnike Miroslava Pavlovića, Nebojšu Petruševića i Dalibora Dimitrijevića.

Privedeni su i Boban Crnoseljanski i Miroslav Vasić, kao i vlasnik firme "Pašer metali" Miodrag Jovanović, zatim vlasnik firme "Ema" Goran Janićijević, vlasnik firme "Blubis" Živojin Marinković, kao i Miroslav Jovanović, dok se za direktorom firme "Ema" intenzivno traga.

Za njih postoji osnovana sumnja da su izvršili krivično delo zloupotrebe službenog položaja I falsifikovanja službenih isprava.

Osumnjičeni su poslednjih godinu dana, od kada je "Železara" Smederevo u državnom vlasništvu, protivpravno prisvojili i otuđili čelični otpad u vlasništvu "Železare Smederevo", koji je preduzeće "Harsko metals" trebalo da preradi po ugovoru i vrati "Železari" Smederevo u dalji proces proizvodnje.

Umesto da Železari Smederevo vrate oko 200.000 tona čeličnog otpada, vlasnici "Harsko metals" su otpad u istoj količini prodali preduzećima u Smederevu za iznos od oko 40.000 evra. Železari Smederevo su vratili bezvrednu šljaku, što je potvrđeno analizom u ovlašćenim laboratorijama.

Privatna preduzeća su čelični otpad izvozili u Rumuniju i Albaniju, i tako ostvarili višestruku zaradu.

Kod privatnih preduzeća kriminalistička policija je pronašla oko 3.000 tona otpada, koji je trebalo da bude izvezen u Rumuniju i Albaniju.

Navedenim radnjama Železara u Smederevu oštećena je za oko dva miliona evra u vidu isporučenog neupotrebljivog čeličnog otpada koji je na lageru. Takođe je i gubitkom u proizvodnji nastala šteta od oko pet miliona evra, usled korišćenja beskorisnog otpada. Tako je Železara Smederevo oštećena za ukupan iznos od 5,7 miliona evra u protivvrednosti. Železara Smederevo je dostavila saopštenje, u kome navodi da jutrošnja hapšenja nisu vezana za zaposlene u ovoj firmi.

"Hapšenja koja se obavljaju od strane pripadnika PU Smederevo u Smederevu a u vezi krađe čeličnog otpada – troske, nisu vezana za zaposlene u Železari Smederevo već za zaposlene u ugovaračkoj firmi 'Harsko Metals' i vlasnike privatnih preduzeća koja su učestvovala u ovoj kriminalnoj radnji. Proces istrage otpočeo je na osnovu informacija koje je Železara Smederevo dostavila PU Smederevo, a na osnovu kojih su predstavnici PU Smederevo prikupili relevantne činjenice, izveli dokaze i danas sproveli privođenje osumnjičenih", saopšteno je iz Železare Smederevo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

195 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

18 h

Podeli: