Đurić: Ima razloga za optimizam

Ima razloga za optimizam u vezi sa evropskim integracijama, jer je tokom poslednjih 8 meseci učinjen veliki napredak u dijalogu sa Prištinom, kaže Marko Đurić.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 16.03.2013.

12:51

Default images

"Napori koje predsednik Tomislav Nikolić i Vlada čine u vezi rešavanja odnosa sa Prištinom su tema o kojoj se govori na gotovo svakom panelu. Dok god razgovori traju, ima razloga za optimizam", rekao je savetnik predsednika Srbije, koji učestvuje na Briselskom forumu.

Komentarišući izjavu šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton, koja je ranije danas na istom skupu rekla da je uverena da je sporazum između Beograda i Prištine moguć, Đurić je ukazao da je tokom poslednjih osam meseci učinjen veliki iskorak u dijalogu, da su otvoreni kanali za neposrednu komunikaciju sa vlastima u Prištini i da su na sto izneti konkretni predlozi Srbije o kojima se ozbiljno raspravlja.

"Sama činjenica da danas razgovaramo o zajednici srpskih opština kao potpuno legitimnom i opšteprihvaćenom konceptu ilustruje koliko je značajno to što imamo aktivan pristup problemu, umesto da čekamo da nam rešenja donose drugi", rekao je on za Tanjug.

Nikolićev savetnik je istakao da je veoma važno što Srbija ima predstavnika na Briselskom forumu, jer se na ovom skupu razmenjuju ideje na osnovu kojih se donose odluke važne ne samo za Evropu, nego i za ostatak sveta.

"Ovde na Briselskom forumu prvo možemo čuti kako će izgledati odnosi ne samo u Evropi i Africi nego i na globalnom planu", rekao je Đurić.

S druge strane, predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma izjavio je u Beogradu da će Srbija, zbog kosovskog pitanja, verovatno još morati da sačeka na dobijanje datuma za početak pregovora o članstvu u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

15 h

Podeli: