Nikolić: Hvala Belorusiji za Kosovo

Belorusija podržava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i postizanje sveobuhvatnog rešenja za Kosovo, naveli su beloruski i srpski predsednik.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 12.03.2013.

00:32

Default images

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je zahvalio Belorusiji na njenom stavu o Kosovu. "Zahvaljujem Belorusiji na principijelnoj poziciji o Kosovu i Metohiji", kazao je Nikolić u razgovoru sa Aleksandrom Lukašenkom u Minsku, prenosi agencija Belta.

Nikolić je istakao da se njegova zemlja zalaže za poštovanje međunarodnog prava i Povelje UN. "Zaista cenimo podršku svih naših prijatelja. Zahvaljujući toj podršci možemo da branimo svoju državnost i dostojanstvo kroz pregovore", dodao je on.

Dvojica predsednika su, takođe, istakla predanost Belorusije i Srbije rešavanju sukoba u svetu kroz opšte prihvaćene norme međunarodnog prava i fundamentalne principe Povelje UN.

Lukašenko je istakao da dve zemlje imaju političku volju da prošire bilateralnu saradnju.

Beloruski lider istakao je da Belorusija i Srbija ne počinju, već nastavljaju saradnju. "Na nesreću, bilo je smetnje u našim odnosima. Uprkos tome, ostvarili smo izvestan napredak promovisanjem saradnje u trgovini i ekonomiji. Imamo političku volju za to. Zato ne počinjemo, već nastavljamo ono što smo ranije počeli", kazao je.

Lukašenko je izrazio uverenje da će dve zemlje raditi na unapređenju odnosa. "Srbija i Belorusija i ceo svet suočeni su sa mnogim problemima; ipak, moći ćemo da ih rešimo zajedno", kazao je Beloruski lider.

Istakavši da napori za unapređenje bilateralnih odnosa nisu usmereni ni protiv koga, Lukašenko je kazao da je jedini cilj interes dve nacije. "Mi u Belorusiji spremni smo da produbimo odnose onoliko kojiko je to prihvatljivo za vas", poručio je Lukašenko svom srpskom kolegi.

"Danas dočekujemo istomišljenika, predstavnika zemlje koju smo uvek toliko voleli", kazao je Lukašenko.

Nikolić je zahvalio Lukašenku na mogućnosti da u prvoj godini svog mandata poseti Belorusiju i rekao da će pokušati da ispravi neke greške koje su, kako smatra, načinile prethodne administracije.

"Pokušaćemo da stvorimo osnovu za potpuno novi vid mnogo bolje saradnje nego do sada", istakao je Nikolić na zajedničkoj konferenciji za štampu i napomenuo da posetom Belorusiji želi da pokaže da Srbija ostaje na istom putu na kakvom je već decenijama, "na putu saradnje sa celim svetom".

U okviru posete predviđeni su još susreti sa predsednikom Vlade Belorusije Mihailom Mjasnikovičem, predsednikom Republičkog veća Nacionalne skupštine Belorusije Anatolijem Rubinovim i zamenikom predsednika Predstavničkog doma Nacionalne skupštine Belorusije Viktorom Guminskim. Takođe, predviđen je i susret sa beloruskim privrednicima

Potpisano više sporazuma o saradnji

Predstavnici Srbije i Belorusije potpisali su danas više sporazuma o saradnji.

Ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić potpisao je sporazum dve vlade o saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala i ugovor o pravnoj pomići u građanskim i krivičnim stvarima.

Ministar kulture i inforisanja Bratislav Petković potpisao je sa beloruskim ministrom informisanja Nikolajem Pantelejem memorandum o sardnji u oblasti informisanja i izdavaštvu.

Ministri borave u zvaničnoj dvodnevnoj poseti Beolorusiji u okviru delegacije koju predvodi predsednik Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

101 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: