Voda u Boru neispravna za piće

Voda za piće u Boru je neispravna, a građani se snabdevaju iz cisterni.

Izvor: B92

Sreda, 27.02.2013.

14:34

Default images

Zbog obilnih kiša i naglog topljenja snega sa okolnih planina, kao i zbog nabujalog Timoka koji plavi kuće i imanja, izvorišta vode su zamućena.

"Voda u Boru, zbog zamućenja izvorišta, nije ispravna za piće, a građani se vodom snabdevaju iz četiri cisterne na isto toliko lokacija u gradu", rekla je Tanjugu tehnička direktorka Javnog komunalnog preduzeća "Vodovod Bor" Marina Pešić.

Ona je navela da je vanredno uzorkovanje vode obavio Zavod za javno zdravlje u Zaječaru, koji je vodu proglasio tehničkom.

“Voda je bila hemijski neispravna za piće zbog zamućenja izvorišta. Bogovinsko izvorište, koje do sada nikad nije imalo zamućenje, iskuljučeno je sa sistema za vodosnabdevanje. Na osnovu mišljenja Zavoda za javno zdravlje u Zaječaru, voda je proglašena neispravnom za ljudsku upotrebu”, precizirala je Pešićeva.

Prema njenim rečima, Boranima su na raspolaganju četiri cisterne, koje su napunjene u zaječarskom vodovodu, a normalizacija vodosnabdevanja u gradu očekuje se za nekoliko dana.

Strah od poplava

I dok Borani strepe za vodu, žitelji susednih gradova strahuju od novih poplava. Crni Timok poplavio je nekoliko stotina hektara kod Boljevca, a na teritoriji Zaječara priobalje sela Vražogrnca.

U Lukovu kod Boljevca dve porodice su spasene i smeštene u tom gradu, rekao je direktor Javnog komunalnog preduzeća “Usluga” u Boljevcu Neli Đorđević.

“Intervenisali smo u nekoliko mesta na području opštine. Najteže je bilo u selu Lukovu, gde smo intervenisali kamionima, rovokopačima, podizali smo nasipe, a izvlačili smo i vodu iz podruma. Ugroženo je oko 50 domaćinstava i poplavljeno oko 200 hektara zemljišta”, rekao je Đorđević.

Ugrožene su i priobalne kuće u selima Sumrakovac i Šarbanovac, gde je Timok poplavio okolne oranice. Ekipe Javnog komunalnog preduzeća "3. oktobar" i Vatrogasno-spasilačke jedinice iz Bora stalno su na terenu.

U Zaječaru je zbog porasta vodostaja Crnog Timoka, koji je dostigao kotu 350, na snazi redovna odbrana od poplava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

21 h

Podeli: