Stekli se određeni uslovi za datum

Stekli su se određeni uslovi da Srbija dobije datum početka pregovora, kaže direktor Direktorata za proširenje EU Stefano Sanino za B92.

Izvor: B92

Subota, 23.02.2013.

15:51

Default images

Generalni direktor Direktorata za proširenje Evropske komisije Stefano Sanino rekao je za B92 da povodom određivanja datuma početka pregovora o prijemu Srbije postoji jasna potreba da se vidi da se konkretno nešto dešava.

U tom pogledu je, kako je ocenio, april je značajniji mesec nego jun, kada bi trebalo da bude potvrđen postignut dogovor. Sanino u intervjuu za našu televiziju kaže i da postoji rizik da bi dogovor postignut u poslednjem trenutku mogao da ostavi prostor za sumnju kod članice EU.

B92: Gospodine Sanino, videli smo šta se događalo u Berlinu i Briselu pre nekoliko dana, koliko je realno u ovakvim okolnostima da Srbija u junu dobije datum za početak pregovora?

Sanino: Sve je u vašim rukama i u rukama vaše Vlade. Određeni uslovi su se stekli da Srbija dobije datum početka pregovora, ozbiljan posao je urađen i u oblasti dijaloga Beograda i Prištine, i u oblasti sprovođenja reformi. Jasno je da je postignit znatan napredak. Sada je vreme da napravite taj odlučujući korak, a to mora da se uradi u narednih nekoliko nedelja, jer je važno da 16. aprila zemlje članice EU steknu utisak o jasnoj posvećenosti Srbije ispunjavanju potrebnih kriterijuma, i da odluka u junu bude doneta uz svest da je stranica okrenuta, da je proces nepovratan, i da se ide u pravom smeru.

B92: Šta će se smatrati napretkom u novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine u martu?

Sanino: Iz konteksta pete runde dijaloga u Briselu, zaključujemo da će to biti i dogovor o sprovođenju već postignutih dogovora o integrisanom upravljanju granicama, o telekomunikacijama i energetici. Sada predstoji dogovor o instutucijama na severu Kosova, i kada bude jasno koji su princpi na kojima će počivati primena tog dogovora, izgledi da Srbija dobije datum postaju realni.

B92: Koliko je važno za Srbiju da dobije datum za poečtak pregovora i koliko je to uopoše važno za sam proces evropskih integracija?

Sanino: Svi shvatraju važnost Srbije na Zapadnom Balkanu i centralnu ulogu koju ona ima u regionu, kao i važnost otpočinjanja pregovora o njenom članstvu u Evropskoj uniji. Srbija iza sebe ima teško nasleđe i prošlost i konačno je uspela da prevaziđe sve to i okrene se budućnosti. Zato bi bilo važno za srbiju, ali i za druge zemlje regiona, jer bi dalo dobar primer, a i za Evropsku uniju jer otvara put ujedinjenju kontinenta što je i cilj Evropske unije.

B92: Da li vam se čini da je kriza usporila ili zaustavila proces proširenja EU?

Sanino: Ne bih rekao, ne potcenjujem probleme koje je izazvala kriza i činjenicu da je odvukla pažnju zemalja članica, koje se sada bave rešavanjem ekonomskih problema, ali prethodni meseci pokazali su da lideri Evropske unije donose prave odluke, i da proces proširenja nije ugoržen.

Sanino je danas učestvovao na konferenciji za novinare u Beogradu povodom prvog seminara Regionalne akademije za demokratiju (RAD), na kojoj je ocenjeno da je Srbija ima veće šanse da dobije nego da ne dobije početak pregovora o prijemu u EU. Više o tome možete čitati u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: