Pola studenata vara na ispitima

Oko 10 odsto studenata Univerziteta u Beogradu dalo je novac za polaganje ispita, svaki drugi akademac vara tokom studija.

Izvor: B92

Sreda, 13.02.2013.

15:21

Default images

20 odsto njih ima direktno iskustvo sa situacijom u kojoj profesor daje višu ocenu na osnovu veze, pokazalo je najnovije istraživanje Beogradske otvorene škole.

U Beogradu, Plovdivu, Skoplju i univerzitetu u Moldaviji studenti su slično ocenili rasprostanjenost podmićivanja na svojim fakultetima - oko 20 odsto njih izjavljuje da je podmićivanje široko rasprostranjena pojava, s tim što je u Zagrebu to znatno manje, ispod pet procenata.

Međunarodno istraživanje rađeno je tokom 2012. godine u saradnji sa Antikorupcijskom studentskom mrežom u jugoistočnoj Evropi, i to na pet vodećih univerziteta u Hrvatskoj, Moldaviji, Makedoniji, Bugarskoj i Srbiji, na uzorku od 3.463 studenta, rekao je predstavnik BOŠ Mihailo Gajić.

Svaki drugi student u Skoplju smatra da je nepotizam široko ili veoma široko rasprostranjen na njegovom fakultetu, a skoro četiri od 10 studenata u Beogradu ima isto mišljenje.

Upravo univerziteti iz ova dva grada "vode" u direktnom iskustvu s nepotizmom, pristrasnošću, pri upisu na fakultet, naveo je Gajić.

U Beogradu blizu 20 odsto studenata kupuje knjigu od profesora kako bi dobilo višu ocenu, u Plovdivu skoro 30 odsto, Skoplju oko 40 procenata, Zagrebu oko 10, a u Moldaviji nešto više od 15 procenata.

Istraživanje je pokazalo da su studenti tolerantni prema određenim koruptivnim pojavama.

Tako na Univerzitetu u Beogradu skoro 45 odsto studenata toleriše ako neko drugi piše domaći zadatak umesto nekoga, što je najviše u regionu. Sledi univerzitet u Plovdivu (35 posto), Skoplju (oko 30 odsto), Zagrebu (oko 25 odsto) i univerzitetu u Moldaviji (oko 15 odsto).

Varanje na ispitu najviše je zastupljeno u Zagrebu (čak 75 procenata), sledi Plovdiv (blizu 60 procenata), Beograd (oko 50 odsto), Skoplje (nešto manje od polovine) i Moldavija (oko 45 procenata).

Većini studenata ne smeta ako student prepisuje ili vara na ispitu i prosečno oko pet procenata njih bi to prijavilo.

Kao glavne probleme s kojima se univerzitet sreće, studenti navode neodgovoran stav predavača prema nastavnom procesu, slabo opremljene fakultete, slabu komunikaciju predavač-student, isključenost studenata iz procesa donošenja odluka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: