Hronologija poteza Severne Koreje

Britanska agencija Rojters objavila je hronologiju poteza Severne Koreje koji su izazvali konfliktne odnose s međunarodnom zajednicom.

Izvor: B92

Utorak, 12.02.2013.

18:24

Default images

Povod je najnovija nuklearna probe koju je danas izvela Severna Koreja.

- Severna Koreja je 5. aprila 2009. godine, uprkos upozorenjima medjunarodne zajednice, lansirala raketu sa satelitom, koja nije dospela u svemir već se raspala iznad Japanskog mora.

Savet bezbednosti UN jednoglasno je osudio probu, ocenivši da predstavlja kršenje zabrane korišćenja balističkih projektila. Pjongjang je devet dana kasnije osudio saopštenje SB UN, povukao se iz multilateralnih pregovora o svom nuklearnom programu i najavio da namerava da reaktivira svoja nuklearna postrojenja.

- Severna Koreja je 25. maja 2009. godine saopštila da je izvela novu nuklearnu probu, prvu posle one u oktobru 2006. godine. SB UN joj je narednog meseca pooštrio sankcije.

- Severnokorejska vojska je 3. i 4. jula 2009. godine lansirala više balističkih raketa kratkog dometa u Japansko more, a u oktobru iste godine izvela je nove raketne probe.

- Američki izaslanik za Severnu Koreju Stiven Bosvort počeo je 8. decembra 2009. godine trodnevnu posetu Pjongjangu, što je bio prvi direktni kontakt administracije predsednika Baraka Obame sa severnokorejskim rukovodstvom. Razgovori nisu dali nikakve konkretne rezultate.

- SAD i Severna Koreja su 24. i 25. oktobra 2011. godine razgovarale u Ženevi o spornom severnokorejskom nuklearnom pitanju. Bosvorta je nasledio novi izaslanik Glin Dejvis. Vašington je ocenio da su razgovori bili "pozitivni i generalno konstruktivni".

- SAD i Severna Koreja su 29. februara 2012. godine saopštile da su se dogovorile da Pjongjang suspenduje glavne elemente svog nuklearnog programa, u zamenu za američku pomoć u vidu 240.000 tona hrane.

- Severna Koreja je 16. marta 2012. godine najavila da namerava da lansira satelit kako bi obeležila stogodišnjicu od rodjenja njenog osnivača i vodje Kima Il-sunga. SAD i njihove saveznice osudile su taj plan, upozoravajući da bi mogao da ugrozi dogovor o pomoći u hrani.
Vašington je naknadno poručio da će suspendovati plan o slanju hrane Severnoj Koreji.

- Severna Koreja je 13. aprila 2012. godine priznala da je izvela raketnu probu, koja je bila neuspešna pošto je projektil pao u more. Nekoliko dana kasnije, Pjongjang je odbacio kritike SB UN i saopštio da se povlači iz dogovora sa SAD o moratorijumu na raketne i nuklearne probe.

- Severna Koreja je 12. decembra 2012. godine uspešno lansirala raketu kojom je poslala u orbitu satelit. Vašington, Seul i Tokio su taj poduhvat nazvali testom tehnologije koja bi mogla biti upotrebljena za lansiranje rakete s nuklearnom bojevom glavom koja bi mogla da dosegne SAD.

- SB UN osudio je 23. januara ove godine lansiranje rakete sa satelitom i pooštrio sankcije Pjongjangu. Severna Koreja je najavila novu nuklearnu probu.

- Severna Koreja je, uprkos rezolucijama UN, 12. februara izvela treću nuklearnu probu, što je izazvalo burno reagovanje medjunarodne zajednice, koja je osudila test. SB UN je najavio nove kaznene mere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: