"Bosanski jezik nije izmišljen"

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Esad Džudžević izjavio je da bosanski jezik nije izmišljen i da je to stari jezik, ali se prava Bošnjaka sada osporavaju.

Izvor: B92

Petak, 08.02.2013.

00:58

Default images

Džudžević je "Politici" rekao da je na poslednjem popisu stanovništva u Srbiji 145.278 građana reklo da se njihov maternji jezik zove bosanski, a još 21. decembra 2005. godine donet je Zakon o ratifikaciji Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima, u kojoj je bosanski priznat kao manjinski jezik u Srbiji.

Bosancima je, tvrdi Džudžević, prisajedinjenjem Sandžaka u okviru Srbije i Crne Gore 1912. godine uskraćeno pravo na maternji jezik. Tome je prethodila odluka o zabrani termina bosanski jezik 1903.

"Nakon sto godina, sada, poštujući Ustav i zakon, ulazimo u proces implementacije prava Bošnjaka da se obrazuju na svom maternjem jeziku", rekao je Džudžević.

On smatra da uvođenje bosanskog jezika u škole neće dovesti do još jedne podele naroda različitih veroispovesti.

"Sasvim suprotno. Onog časa kada Bošnjaci dobiju pravo na obrazovanje na svom jeziku, vratiće sebi samopoštovanje i glorifikovaće ili će pojačati poštovanje prema kulturi, jeziku, istoriji, ličnostima, narodu sa kojim žive u Srbiji, ali i u drugim zemljama na Balkanu", rekao je Džudžević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

219 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: