Po podne sastanak Nikolić-Jahjaga

Predsednici Srbije i Kosova, Tomislav Nikolić i Atifete Jahjaga sastaju se u Briselu sa Ketrin Ešton. Kocijančićeva: Eštonova neće nametati dnevni red.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 06.02.2013.

00:13

Default images

Sastanak na najvišem nivou održava se "u sklopu normalizacije odnosa Beograda i Prištine", kako je podvukla Ketrin Ešton u pozivu upućenom Nikoliću i Jahjagi da dođu u Brisel.

U 16 časova je počeo odvojeni sastanak Ketrin Ešton sa predsednikom Nikolićem, zatim će uslediti njen sastanka sa kosovskom predsednicom Atifete Jahjagom, a potom je u 17 časova predviđen zajednički, trojni sastanak, koji bi mogao potrajati do 19 časova, a možda i duže.

Visoka predstavnica EU će potom izdati kratko saopštenje i ocenu sastanka. Planirano je da se predsednik Nikolić potom obrati srpskim medijima u Briselu.

Trojni sastanak biće održan u zgradi Evropske spoljne službe na briselskom trgu Šuman. Sastanku Nikolića, Eštonove i Jahjage prisustvovaće i savetnik predsednika za spoljnu politiku Marko Đurić, dok će sastanku Nikolića i Eštonove, uz Đurića, prisustvovati i ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić i otpravnik poslova u Misiji Srbije pri EU Nikola Lukić.

Nikolić je, uoči današnjeg sastanka, izjavio da je Srbija svoju poziciju precizirala Platformom o Kosovu i Metohiji, da od nje ne može da odstupi i da će to preneti svojoj sagovornici.

"Ovo je prilika da gospođa Jahjaga čuje ono što možda ne voli da čuje, da konačno čuje direktno, a ne preko medija, da Srbija ima svoju Rezoluciju, koju je donela na osnovu Platforme, i da niko ko predstavlja Srbiju ne može od toga da odstupi i niko ko predstavlja Sriju od toga ne želi da odstupi", kazao je on i istakao da tom Rezolucijom Srbija takođe "prvi put kaže šta može da dozvoli".

Sastanak predsednika Srbije i Kosova u Briselu smatra se "afirmacijom dijaloga Beograd-Priština na najvišoj ravni", istakli su zvaničnici u Evropskoj komisiji. Time se potvrđuje da obe strane, kako je naglašeno, isto kao i Evropska komisija, koja je pokrovitelj sastanka Nikolića i Jahjage, ulažu napore za jačanje šire regionalne saradnje.

Evropski diplomatski izvori su rekli agenciji Beta da se očekuje da visoka predstavnica EU Nikoliću i Jahjagi ukaže na značaj dijaloga i normalizacije za evropsku perspektivu Srbije i Kosova.

Ovo je prvi sastanak predsednika Srbije s kosovskom predsednicom, uz posredovanje Eštonove, što, kako je najavljeno u prestonici EU, ima za cilj učvršćivanje dijaloga i dalju normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Sastanak Nikolića i Jahjage održava se upravo na 14. godišnjicu početka neuspelih pregovora u Rambujeu. Ketrin Ešton tokom susreta Nikolića i Atefite Jahjage neće nametati dnevni red, već će obe strane biti slobodne da govore o temama koje izaberu, rekla je novinarima njena portparolka Maja Kocijančić par sati uoči ovog događaja.

"Glavna tema biće normalizacija odnosa i to je za nas važno jer ima izvesno simbilično značenje", rekla je Kocijančić novinarima u Briselu, dodajući da su takvi bilateralni susreti "normalna pojava".

Na pitanje da li je Ešton formulisala dnevni red razgovora koji će se voditi u njenom kabinetu, portparolka je odgovorila da će tokom bilateralnih sastanaka i jedna i druga strana biti slobodne da kažu šta žele.

"To je deo normalne komunikacije", ukazala je ona.

Ona je podvukla da je normalizacija odnosa između dve strane ključni uslov koje je Evropski savet postavio kako bi Srbija polovinom godine dobila datum za početak pregovora.

Mrkić: Dokaz jedinstva državnog vrha

Ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić ocenio je da predsednik Nikolić sastankom s kosovskom predsednicom Atifetom Jahjagom pokazuje podršku svemu što rade svi predstavnici Srbije, čime se vidi jedinstvo državnog vrha po pitanju Kosova i Metohije.

On je u intervjuu za "Blic" istakao da predsednik neće pregovarati, pošto je pregovarač u ime Srbije premijer Ivica Dačić.

"Cilj je da sprovedmo ono što piše u našem dokumentu (skupštinskoj Rezoluciji o Kosovu), jer se u njemu vodi računa o interesima Albanaca, ali se najpotpunije štiti srpska zajednica", rekao je Mrkić.

On je dodao da je optimista po pitanju evropskih integracija i da Srbija ima velike šanse da dobije datum za početak pregovora sa Evropskom unijom.

"Iskreno mislim da imamo vrlo dobre šanse da dobijemo datum za početak pregovora s EU i da su one retko kada bile tako dobre", istakao je Mrkić.

Lunačekova: Sastanak "implicitno priznanje Kosova"

Izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček ocenila je da današnji sastanak predsednika Srbije Tomislava Nikolića i kosovske predsednice Atifete Jahjage predstavlja pozitivan signal za Kosovo i proces približavanja Srbije Evropskoj uniji, ali i da predstavlja "implicitno priznanje Kosova".

"Sastanak predstavlja vrhunac na putu pomirenja i stabilizacije na zapadnom Balkanu. Još nijednom ranije, od proglašenja nezavisnosti Kosova pre tačno pret godina, nije bilo susreta predsednika Srbije i Kosova. Ovaj korak, kao i drugi dosadašnji postignuti uspesi u procesu dijaloga Beograda i Prištine, koristi obema stranama u njihovim procesima približavanja EU", poručila je ona u saopštenju.

Istovremeno je dodala da se ne sme potceniti "simbolični značaj susreta u ovoj fazi pregovora Beograda i Prištine, jer on predstavlja implicitno priznanje Kosova od strane Srbije".

"Zbog toga pozdravljam što je predstavnica EU Ketrin Ešton susret omogućila u neutralnom briselskom okviru. To pokazuje jasno mirovnopolitičku moć i takozvanu 'blagu snagu' EU", objasnila je austrijska političarka.

U saopštenju se dodaje da ona neće imati susrete s predsednikom Nikolićem i Jahjagom u Briselu, i najavljuje da će, nakon sutrašnjeg usvajanja njenog izveštaja o Kosovu u spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta, iduće nedelje imati razgovore u Prištini sa Jahjagom i drugim visokim političarima Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

126 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: