Ešton: Genocid se ne sme zaboraviti

Ketrin Ešton kaže povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta da se genocid nikada ne sme zaboraviti i da se mora sprečiti da se ne ponovi.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 27.01.2013.

12:52

Default images

"Moramo se podsetiti da ovaj zločin nije izvršila grupica pojedinaca", navela je visoka predstavnica EU u saopštenju i dodala da su "mnogi učestvovali, a još veći broj je tolerisao" istrebljenje više od šest miliona Jevreja u Drugom svetskom ratu.

Ešton je rekla da je današnji dan istovremeno i prilika da se oda počast onima koji su uprkos rizicima spasavali komšije i koji su se žrtvovali da bi zaštitili sugrađane.

"To je lekcija koja nas mora voditi: ne samo da se sećamo zločina iz prošlosti, već da se posvetimo borbi protiv svih zločina iz mržnje i da branimo osnovna prava i slobode u našem vremenu", zaključila je Ešton u saopštenju.

Pilaj: Holokaust ne sme da se ponovi

Visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj rekla je da sećanje na milione Jevreja, Roma, Slovena, invalida, homoseksualaca, komunista i ostalih političkih disidenata "brutalno ubijenih" pre 70 godina budi odgovornost da se spreči da se sličan zločin nikada više ne ponovi.

"Ova važna komemoracija pruža nam mogućnost da razmišljamo o jednom od najtragičnijih trenutaka u našoj istoriji i da se sećamo miliona života uništenih u ovom besmislenom nasilju", rekla je Pilaj u saopštenju povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta.

Ona je dodala da je današnji dan i podsećanje na odgovornost čvrste borbe protiv diskriminacije i zločina iz mržnje u svim vremenima.

"To od nas traži da ne dozvolimo da manifestacije mržnje ili diskriminacije prođu neprimećeno. To od nas traži da, svakog dana života, budemo na oprezu i ne dozvolimo opravdavanje ili zatvaranje očiju pred govorima mržnje i aktima diskriminacije i nasilja", navela je Pilaj.

Ona je ukazala da je to jedini način da se osigura da se holokaust nikada ne ponovi, i najbolji način da se oda pošta njegovim žrtvama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: