Albanci s juga traže pomoć Tirane

Albanski odbornici s juga Srbije zatražili su od Vlade Albanije da internacionalizuje problem Preševske doline i usprotivili se uklanjanju nacionalnih simbola.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 12.01.2013.

09:29

Default images

Oni su usvojili deklaraciju kojoj su se suprotstavili uklanjanju simbola, uključujući i spomenike "nacionalnih heroja".

Takođe, pozvali su Vladu Srbije i Vladu Kosova da razmatraju rešavanje problema Preševske doline po načelu reciprociteta u Briselu, uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Deklaracija je usvojena na sednici svih albanskih odbornika iz skupština opština Bujanovac, Preševo i Medveđa, održanoj u Preševu. U deklaraciji se ističe pravo Albanaca da upotrebljavaju simbole koji izražavaju nacionalni identitet.

Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa rekao je da bi nasilno uklanjanje spomenika poginulim pripadnicima OVPMB izazvalo institucionalnu krizu u opštinama Preševo i Bujanovac i da bi prekinulo saradnju sa republičkim vlastima.

Mustafa je na konferenciji za novinare u Preševu kazao da će, ukoliko vlasti Srbije uklone spomenik u centru Preševa, preispitati kako će nadalje funkcionisati saradnja albanskih vlasti na lokalu sa republičkim organima.

"Ukoliko se desi nasilno uklanjanje spomenika uslediće moja neopoziva ostavka na mesto predsednika opštine Preševo, a nadam se da će tako biti i u Bujanovcu. Nema više nikakvog smisla sarađivati sa organima koji su rušili identitet Albanaca u Preševskoj dolini", rekao je on nakon sednice svih albanskih odbornika iz tri opštine na jugu centralne Srbije.

Mustafa je naveo da premeštanje spomenika na drugu lokaciju nije prihvatljivo za Albance. Ta politička igra ne bi trebalo da se desi, jer ako je dozvoljeno postavljanje istog spomenika sto metara dalje, zašto spomenik ne bi ostao na sadašnjem mestu, upitao je on.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je juče da će Vlada Srbije ukloniti sporni spomenik u Preševu ukoliko ne bude postignut dogovor sa lokalnim vlastima i ocenio da je nezakonito postavljanje te spomen ploče provokacija za sve Srbe.

Mustafa je kazao da vlasti Srbije treba da se naviknu na postojanje spomenika koji treba da stoji tu gde jeste, jer on za Albance označava nacionalni identitet i istoriju.

Predsednik Koordinacionog tela za Preševo Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković izjavio je da ne želi da komentariše sastanak albanskih odbornika iz opština sa juga Srbije, nego da se drži dogovora koji podrazumeva i mogući nastavak dijaloga.

"Ne bismo da komentarišemo sastanak albanskih odbornika Preševa, Bujanovca i Medveđe, nego da se držimo dogovora koji je postignut u četvrtak u Kancelariji OEBS-a u Bujanovcu, a koji, pored ostalog, uključuje i mogući nastavka dijaloga", rekao je Stanković agenciji Beta.

"Naš stav je da ne odgovaramo na neutemeljene i neodgovorne izjave, nego da svojim postupcima doprinesemo konstruktivnom rešavanju problema saglasano zakonima Srbije", istakao je Stanković.

Iako je Stanković zahtevao da bude pristuan na skupštini albanskih odbornika koja je održana ranije danas u Preševu, oni mu nisu uputili poziv, rečeno je agenciji Beta Koordinacionom telu.

Povodom usvojene deklaracije skupštine albanskih odbornika u Preševu u vezi pitanja spomenika pripadnicima bivše OVK, u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država Tanjugu su ponovili da je to pitanje unutrašnja stvar Srbije.

"Naša pozicija tim povodom nije promenjena. SAD veruju da je pitanje spomenika unutrašnja stvar Srbije koju treba da rešavaju njeni izabrani predstavnici", rekao je Tanjugu portparol ambasade SAD Stiven Stark.

Albanci iz Preševa, Bujanovca i Medveđe nakon zajedničke sednice zatražili su danas od Albanije da se "u rešavanje problema Preševske doline" uključe i međunarodne institucije i usvojili političku deklaraciju protiv uklanjanja spomenika u centru Preševa podignutom pripadnicima OVPBM.

Deklaracija sadrži 10 zaključaka, među kojima su da Skupština albanskih odbornika poziva vlade Albanije i Kosova da utiču na vlasti u Srbiji i podstiču početak dijaloga sa "legitimnim političkim predstavnicima Preševske doline".

Skupština, kako se navodi, smatra teškom provokacijom podizanje spomen obeležja pripadnicima Žandarmerije na jugu Srbije i osuđuje pretnje državnih zvaničnika Srbije.

Na današnjoj sednici bili su i veterani OVPMB, koju vlasti Srbije smatraju terorističkom organizacijom. Na skupu nisu bili strani ambasadori koje su Albanci pozvali, kao ni jedini albanski poslanik u Skupštini Srbije Riza Haljimi. Na sednicu nije pozvan niko iz republičkih vlasti.

Osnova za današnju raspravu bile su diskusije i zaključci sa jučerašnjih vanrednih sednica lokalnih parlmanata u Bujanovcu, a posebno u Preševu, u kojima je rečeno da "Odbornici Skupštine opštine podržavaju lokaciju spomenika palim borcima".

Ta formulacija potvrđuje činjenicu da u kontaktima političkih predstavnika Albanaca, Koordinacionog tela koji je organ Vlade Srbije i predstavnika Međunarodne zajednice, dogovor o spomeniku nije postignut.

Sednica Skupštine Albanaca - odbornika u Preševu, održana je u zgradi Skupštine opštine, ispred koje je Trg palih boraca sa spornim spomenikom, na kome su 27 imena poginulih Albanaca od kraja NATO bombardovanja do 31. maja 2001. godine, kada je okončan etnički sukob na jugu Srbije.

Spomenik poginulim borcima tzv. OVPMB i "Oslobodilačke vojske Kosova" podignut je 16. novembra prošle godine, a njegovo podizanje je lokalnu samoupravu i Udruženje veterana OVPMB, koštalo tri miliona dinara.

Drecun: Tirana i Priština žele destabilizaciju

Predsednik skupštinskog Odobra za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je da iza "izuzetno tvrdog stava" predstavnika Alabanaca na jugu Sribje po pitanju spomenika poginulim borcima OVPMB stoje vlasti u Tirani i predstavnici priveremnih isnitucija u Prištini.

Oni, kako je naveo Drecun, žele destabilizaciju tog prostora, internacionalnizaciju nepostojećeg problema i demilitarizaciju, odnosno odlazak Žandarmerije MUP-a Srbije sa juga države.

"Tirana u dogovru sa Prištinom želi da izazove destabilizaciju juga Srbije", rekao je Drecun i dodao da ima infomaciju da je desna ruka Hašima Tačija i bivši šef Tačijeve ilegalne tajne službe Kadri Veselji juče imao intenzivne razgovore sa nekim albanskim političkim liderima na jugu Srbije.

Drecun je naveo da im je Veselji dao instrukcije kako da se ponašaju:

"Postoji opasnost da se po direktivi iz Prištine pokuša samoorganizacija Albanaca i da se izazove radikalizacija, a ja verujem da je to bila ključna instrukcija koju je Veselji dao pojedinim albanskim predstavnicima na jugu Srbije - da se izazove eventulani sukob sa pripadnicima naših snaga bezbednosti", kazao je Drecun.

"Spomenik je postavljen isključivo sa ciljem da izazove destabilizacija tog prostora i zastoj u dijalogu Beograda i Prištine. Destabilizaciju situcije priželjkuju planiraju i aktovno rade na njoj predstanvici režima u Tirani, smaoproglašenih insitucija u Prištini i pojedni albanski politički predstavnici i to nije dobar put za rešvanje problema", kazao je Drecun.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

120 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: