Stižu dva nemačka "patriota"

Dva antiraketna sistema "patriot", koje je Turska tražila od Nemačke za odbranu od napada sa sirijske zemlje, večeras će isploviti iz luke Traveminde u Libeku.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 08.01.2013.

17:07

Default images

Pukovnik Štefan Klemc, koji je preuzeo komandu nad "patriotom" u maju ove godine, izjavio je za agenciju Anadolija da će 303 vozila i preko 130 kontejnera biti natovareno na brod "Suecija sivejz", a rakete će isploviti iz druge luke u Nemačkoj čija lokacija nije otkrivena iz bezbednosnih razloga.

Klenc je istakao i da će 350 nemačkih vojnika biti poslato u Tursku. Određen broj njih će stići u četvrtak, a ostali 20. januara.

U međuvremenu, vojna jedinica od 30 vojnika krenula je iz Holandije za Tursku kako bi izvršila potrebne pripreme za isporuku antiraketnog sistema "patriot" ,koji će biti instaliran duž tursko-sirijske granice. Dva aviona koja prevoze holandske vojne zvaničnike i opremu stižu u južnu tursku provinciju Adana tokom večeri.

Holandska vlada i parlament odobrili su slanje dva antiraketna sistema "patriot" u Tursku na zahtev NATO-a. Holandska vojna jedinica, sastavljena od 270 vojnih lica, koji će upravljati "patriotom", krenuće u Adanu 21. januara.

Šest baterija sistema "patriot" zemlja-vazduh do kraja januara biće raspoređeno u oblasti pograničnog grada Adane, gde je pre tri meseca palo nekoliko raketa iz Sirije. Vlada u Damasku saopštila je da su to nenamerni, zalutali projektili, jer "teroristi" kako nazivaju pobunjenike, često beže preko granice. Turska, članica NATO-a, saopštava da više neće tolerisati gađanje svoje teritorije i u tome ima podršku Alijanse.

"NATO ima svoj komandni centar, radare i nadzorne sisteme u regionu, a naša jedinica je koordinisana sa nemačkim i američkim jedinicama u širem sistemu NATO-a. Sve informacije o potencijalnom napadu odmah se javljaju celom sistemu", kaže Tom Midendorp, načelnik generalštaba vojske Holandije.

Drugi zvaničan razlog za postavljanje antiraketnog sistema je hemijsko oružje koje poseduje Sirija i njegova moguća upotreba. Zapadne i izraelske obaveštajne službe već mesecima javljaju da je sirijska vojska spremna da upotrebi bojne otrove. Zvanični Damask ne demantuje da poseduje otrove, ali negira da će ih ikada upotrebiti protiv svog naroda.

"Naš sistem detaljno beleži stanje na terenu. Očitavaju se podaci sa raznih senzora, sve to prati NATO komanda u Ramštajnu i odlučuje da li treba dejstvovati. To onda naša jedinica izvršava", kaže potpukovnik Štefan Klenc, komandant nemačkih trupa u Turskoj.

U međuvremenu, Svetski program za hranu saopštio je da više od milion ljudi u Siriji nema dovoljno hrane, a da neprekidni oružani sukobi otežavaju ili sasvim onemogućavaju dostavu humanitarne pomoći. Po proceni Ujedinjenih nacija, od kako su, pre nepune dve godine, izbili sukobi koji su se pretvorili u građanski rat, u Siriji je poginulo više od 40.000 ljudi, a preko 500.000 Sirijaca je napustilo zemlju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

11 h

Podeli: