Sve izvesnije vize za Balkan

Izvestiteljka EP Tanja Fajon kaže da postoji velika mogućnost da neke članice EU suspenduju bezvizni režim prema pojedinim zemljama Zapadnog Balkana.

Izvor: B92

Sreda, 19.12.2012.

11:03

Default images

Upitana koje bi zemlje najpre mogle izgubiti bezvizni režim, evropska parlamentarka nije precizno odgovorila, ali je ukazala na određene činjenice o broju lažnih azilanata iz pojedinih zemalja, navodi agencija Anadolija.

"Prema informacijama o broju lažnih azilanata, to su najčešće građani Srbije i Makedonije, a u poslednje vreme i BiH. Sve vreme najveći problem je s pripadnicima manjina, dakle, Romima. To je vrlo osetljiva situacija, koju moramo rešavati svi zajedno, korak po korak, u dijalogu s Briselom", rekla je Fajonova i dodala da vlade balkanskih zemalja čine sve što se od njih očekuje.

Ona je ocenila da se to posebno može dogoditi u slučaju neke političke, odnosno predizborne kampanje, kao što će biti u Nemačkoj, gde će se u proleće održati parlamentarni izbori.

Agencija Anadolija tumači da iz ovakvog stava Fajonove proizlazi da je uvođenje viza za građane Zapadnog Balkana gotovo izvesno već početkom 2013. godine.

Ona kaže da su alarmantne poslednje informacije o broju molbi za azil građana država Zapadnog Balkana, ali da se, kako je rekla, nada da će i vlasti i građani učiniti sve što je u njihovoj moći i da neće kršiti prava slobode kretanja.

O pitanjima bezviznog režima raspravljalo se ove sedmice i na sednici Odbora stalnih predstavnika (COREPER), pomoćnog tela Saveta Evropske unije.

"Teško je da prognoziram kada će i kako rasprava ići dalje, jer je to nova informacija. Juče smo imali raspravu u Savetu koji je odbacio predlog EP. Nemamo, dakle, dogovora, što znači da će najverovatnije početi drugi krug pregovora u sledećoj godini. Zavisi koliko će trajati celi taj postupak. Ja ne očekujem da ćemo brzo naći neko rešenje, jer su naši stavovi različiti", tvrdi Fajonova u izjavi za Anadoliju.

Upitana da pojasni događaje na zasedanju COREPER, objasnila je da je "na stolu" bio predlog EP za dogovor o reciprocitetu.

"To je isti dosije u kojem stoji i suspenzija bezviznog režima. Tu smo imali nekoliko otvorenih pitanja. Parlament EU je dao predlog o pregovorima, a u ponedeljak su na COREPER-u ambasadori EU to odbacili. Znači da ćemo nastaviti pregovore o mehanizmu za suspenziju sledeće godine. Koliko će to brzo ići zavisi i od Irske, kao predsedavajuće EU", rekla je Fajonova.

Dačić: Radimo sve da smanjimo broj lažnih azilanata

Ivica Daèiæ (Beta, arhiva)
Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas, povodom treće godišnjice vizne liberalizacije, da Srbija radi sve da smanji broj migranata i lažnih azilanata koji idu u zapadnu Evropu.

Dačić je, na otvaranju zajedničkog Kontakt centra srpske i bugarske policije i carine u Kalotini na granici sa Bugarskom, rekao da je Srbiji važno da ne dođe do narušavanja vizne liberalizacije.

"Mi činimo sve što možemo da smanjimo broj migranata i lažnih azilanata koji idu u Zapadnu Evropu", rekao je Dačić ističući da je Kontakt cenatar od velikog značaja za Srbiju u obavljanju tog posla.

Srbija ja na današnji dan, pre tačno tri godine, dospela na "belu šengensku listu" i građani Srbije, kao i Makedonije i Crne Gore, od tada putuju bez viza u zemlje EU, potpisnice Šengenskog sporazuma.

Zbog pitanja lažnih azilanata, šest zemalja EU i potpisnica Šengenskog sporazuma - Nemačka, Francuska, Belgija, Luksemburg, Holandija i Švedska - zatražile su u oktobru da se, u slučaju zloupotrebe, ukine bezvizni režim zemljama zapadnog Balkana.

Predstavnici Evropskog saveta, Komisije i Parlamenta nisu uspeli da se dogovore oko mehanizma za suspenziju bezviznog režima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

301 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

21 h

Podeli: