BiH: Presuda Jašareviću 6. decembra

Presuda Mevlidu Jašareviću, koji je u oktobru prošle godine pucao na ambasadu SAD u Sarajevu, biće izrečena 6. decembra.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.12.2012.

18:50

Default images

Njegov advokat rekao je danas u Sudu BiH da u glavnom pretresu nije dokazano da je njegov klijent počinio krivično delo terorizma, već da mu se sudi za krivično delo ugrožavanje osoba pod međunarodnom pravnom zaštitom ili izazivanje opšte opasnosti.

U Sudu BiH danas je održano završno ročite u procesu protiv Mevlida Jašarevića, koji je u oktobru prošle godine pucao na ambasadu SAD u Sarajevu, posle čega ga je u nogu pogodio i onesposobio snajperista MUP-a Kantona Sarajevo.

Jašarevićev advokat Senad Dupovac je rekao da njegov klijent nije pred ambasadu SAD došao da bi nekoga ubio, nego da bude ubijen i "mučeničkom smrću sebi obezbedi mesto u raju".

Jašarević je kazao da "ako ga Sud BiH osudi, to neće sprečiti nekog drugog da učini isto što i on" i da se kaje za svaku osobu koja je tog dana bila uplašena, ističući da će ovakvih napada biti sve dok Amerikanci ubijaju muslimane.

Jašarević je rekao da "Amerikanci koji ubijaju u Iraku izdaju knjige o svojim delima, a niko ih ne kažnjava što ubiju i po 200 ljudi".

U Sudu BiH će 6. decembra u 13 sati biti izrečena presuda Mevlidu Jašareviću i drugooptuženima Emraju Fojnici i Munibu Ahmetspahiću, koji su osumnjičeni da su kao članovi terorističke grupe omogućili Jašareviću izvršenje krivičnog dela terorizma.

Tužilac Dubravko Čampara zatražio je da Jašarević, Fojnica i Ahmetspahić budu osuđeni za teroristički napad na američku ambasadu u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine, ali i za krivično delo organizovanje terorističke grupe u vezi s terorističkim delom.

Mevlid Jašarević je 28. oktobra 2011. godine na ambasadu SAD ispalio 105 metaka iz automatske puške za oko 50 minuta. Tada je ranjen policijski službenik Mirsad Velić, koji je obezbeđivao zgradu ambasade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: