"Kosovska nezavisnost bezobrazluk"

Potpredsednik Vlade Rusije Dmitrij Rogozin srpskom vrhu poručio da razmisle je li u interesu Srbije da zarad prijema u EU prizna Kosovo. Odobren ruski kredit.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 28.11.2012.

11:02

Default images

Rogozinu je jutros ispred Palate "Srbija" u Beogradu priređen svečani doček.

Rogozin se prvo sreo s potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem, pa zatim s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, kome je preneo da je Rusija i zvanično Srbiji odobrila kredit. Dmitrij Rogozin se sastao i s predsednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem.

Prvi potpredsednik Ruske Vlade Dmitrij Rogozin poručio je u Beogradu da Srbija treba da razmisli je li u njenom interesu da zarad prijema u Evropsku uniju prihvati priznavanje kosovske nezavisnosti, to jest, kako se izrazio, "bezobrazluka iz 2008. godine".

Rogozin je u razgovoru s predstavnicima državnog vrha Srbije rekao da je suvereno pravo Srbije da odlučuje o tome hoće li priznati Kosovo kao nezavisnu državu.

"To je vaša suverena odluka. Rusija će, kao vaš prijatelj, prihvatiti vašu odluku", rekao je on. Rogozin je istakao da zvanična Moskva ostaje kritična prema priznanju nezavisnosti Kosova.

On je dodao da se pravo na samoopredeljenje uvažava samo u jednom slučaju, kada postoji pretnja genocidom ili uništenjem neke konkretne nacije i samo tada ono može da prevlada prvi princip.

On je rekao da "ne vidi nikakav sukob interesa da Srbija pristupi i EU i bude strateški partner Rusiji".

"Mi Srbiju podržavamo po pitanju Kosova, ne što smo prijatelji, već što insistiramo na principu teritorijalnog integriteta... treba ostati na svome i treba ostati složan. Zato je Rusija sa vama. Nama je potrebna jaka Srbija, koja će zastupati sopstveni stav", rekao je Rogozin.

On je ocenio da je proglašenje nezavisnosti Kosova 2008. bio "akt nasilja" jer je, po njegovim rečima, pravo na otcepljenje opravdano samo u jednom slučaju, a to je "pretnja genocida i uništenje kompletne nacije".

"Hoću da upitam ko je ugrožavao kosovske Albance 2008? U Beogradu je postojala vlada koja je postigla kompromis s Kosovom. Glavni krivac, (Slobodan) Milošević, već je umro. Smatram da je priznavanje nezavisnosti bio akt nasilja", rekao je on.

Rogozin je, na konferenciji za novinare posle sastanaka s prvim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, istakao da je zvanična Moskva u novim srpskim vlastima dobila "pouzdanog i ozbiljnog partnera", kao i da je Rusiji potrebna jaka Srbija koja će zastupati svoje pozicije.

"Rusija je sa vama, Putin je sa vama, potrebna nam je jaka Srbija, koja će zastupati svoje stavove", rekao je Rogozin. Rusija "ima i želju i novac da ulaže u Srbiju i verujem da naš 'brak' neće biti samo iz interesa, nego i iz ljubavi", precizirao je Rogozin.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić izjavio je da nije sporna želja Srbije da uđe u Evropsku uniju, kao i da zadrži prijateljske odnose s Rusijom.

Nakon sastanka s potpredsednikom vlade Rusije Dmitrijem Rogozinom, Vučić je rekao da Srbija neće dozvoliti da bilo ko pokvari njeno prijateljstvo s Rusijom, ali je dodao da to niko nije ni tražio - ni iz EU, ni s neke druge strane.

Vučić je dodao će se Srbija rukovoditi svojim interesima, jer postoji pre svega zbog svojih građana.

Vučić je sa potpredsednikom Vlade Rusije razgovarao o unapređenju vojno-ekonomske saradnje. Vučić je istakao da Srbija u Velikoj Plani gradi fabriku, koja će biti gotova do kraja godine i koja će proizvoditi borbena oklopna vozila.
Foto: Beta
Glavne teme razgovora Nikolića i Rogozina bile su ekonomske.

Tokom sastanaka, Tomislav Nikolić je dodao i da će Srbija voditi politiku vojne neutralnosti i da će zbog toga uskoro biti upućena poslanička delegacija u Parlamentarnu skupštinu Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti, pošto Srbija već ima svoje predstavnike u Parlamentarnoj skupštini NATO-a.

Organizacija dogovora o kolektivnoj bezbednosti je regionalni vojni savez osnovan sporazumom 1992. godine koji su potpisali predsednici
Jermenije, Belorusije, Kazahstana, Kirgizije, Rusije i Tadžikistana.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i potpredsednik Vlade Ruske Federacije Dmitrij Rogozin saglasili su se da rešavanje kosovskog pitanja mora da bude u skladu s međunarodnim pravom, a ocenili da se saradnja Srbije i Rusije znatno unapređuje.

Dačić i Rogozin su razmatrali mogućnosti većeg prisustva ruskih investicija, privrede i banaka u Srbiji, kao i zajednički nastup kompanija obe zemlje na tržištu, saopštila je Vlada Srbije.

Projekat "Južni tok", koji bi trebalo da bude izgrađen do 2016. godine, predstavlja važan korak u ekonomskoj saradnji dve zemlje, konstatovano je na sastanku.

Dogovoren je nastavak saradnje u oblasti vanrednih situacija, posebno na razminiranju terena i ocenjeno da Humanitarni centar u Nišu ima regionalni značaj na tom planu.

Dačić i Rogozin razmatrali su i mogućnosti zajedničke borbe protiv terorizma i ilegalne trgovine narkoticima, dodaje se u saopštenju.

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović preneo je potpredsedniku ruske vlade zahvalnost na pomoći u rešavanju pitanja Kosova i Metohije i tom prilikom ponovio da Srbija neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost južne pokrajine.

On je dodao da Srbija ostaje na stanovištu prioriteta svog suvereniteta, kao i zaštite Srba u pokrajini.

Stefanović je takođe izrazio spremnost da Skupština kroz zakonodavnu aktivnost pruži podršku unapređenju saradnje dve zemlje, saopšteno je iz srpskog parlamenta.
Foto: Tanjug
Urednik "Komersanta" Genadij Sisojev izjavio je za B92 da je motiv današnje posete Rogozina isključivo ekonomski i da ne očekuje da će Rogozin u Beograd doneti bilo kakve političke poruke. Inače, Rogozinova poseta Beogradu je uzvratna poseta, na Vučićevu posetu Moskvi iz avgusta ove godine.

Vučić i Rogozin prethodno su se sastali u avgustu u Moskvi, kada su razgovarali o jačanju bilateralne saradnje u oblasti odbrane, unapređenju odbrambene industrije, modernizaciji Vojske Srbije, kao i o potencijalnim zajedničkim proizvodnim poduhvatima i izlasku na treća tržišta.

Vučić je tada izjavio da Srbija namerava da izgradi fabriku modernog naoružanja, a da je Rogozin pokazao veliku želju da pomogne Srbiji u njegovom plasmanu.

Reč je o razvoju srpske namenske industrije, plasiranju robe na rusko tržište i zajedničkom izlasku na treća tržišta, precizirao je Vučić.

"Naš cilj je da do kraja godine otvorimo fabriku složenih borbenih sistema, pa je potreban plasman na više važnih tržišta u svetu. I tu očekujemo i podršku Rusije", naveo je on u avgustu.

Podsetimo, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Filip Riker sastao se juče u Beogradu s najvišim zvaničnicima Srbije.

"Rusija nije advokat Srbije, već prava i istine"

Rogozin je večeras izjavio je da će Rusija i dalje podržavati Srbiju po pitanju Kosova i Metohije, ali da nije advokat Srbije, već prava i istine.

"Jesmo bliski prijatelji, ali Rusija nije vaš advokat. Mi ovde jesmo advokati prava i istine", rekao je za RTS Rogozin.

Ukazujući da je pravda u tome da Kosovo jeste neodvojivi deo Srbije i da Rusija tu brani međunarodno pravo, on je dodao da je Rusija u tom smislu sigurno na srpskoj strani i da Srbija treba da se drži te pozicije.

Rogozin je ponovio da Rusija nije advokat Srbije, već konzistentnih međunarodnih odnosa za koje su, kako je istakao, dali mnogo krvi. On je istakao da je 27 miliona ljudi poginulo da bi se izgradio taj sistem i da će ga Rusija braniti.

"Ako se vi budete držali te pozicije, mi ćemo vas naravno u tome podržavati", rekao je Rogozin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

237 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: