I zvanično - ruski kredit Srbiji

Potpredsednik Vlade Rusije Dmitrij Rogozin kaže da je Rusija i zvanično odobrili Srbiji povoljan kredit. U Moskvi je u petak odobren kredit za železnice Srbije.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 28.11.2012.

14:05

Default images

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je, u otvorenom i srdačnom razgovoru s Rogozinom, istakao da je Srbija izuzetno zainteresovana za saradnju sa Ruskom Federacijom u brojnim oblastima, a da će uskoro projekat „Južni tok“ potpuno povezati Srbiju i Rusiju, saopštila je Pres služba predsednika Srbije.

Predsednik Nikolić je izneo težnju da se, osim na polju energetike, posebno unapredi saradnja Srbije i Rusije i u namenskoj industriji, ali i u drugim granama privrede.

Naša poljoprivreda, na primer, može da stvori kvalitetne proizvode koji su potrebni ruskom tržištu i Srbija je spremna da obezbedi velike količine za plasman u Rusku Federaciju, dodao je predsednik Nikolić.

Potpredsednik Vlade Ruske Federacije Dmitrij Rogozin obavestio je predsednika Nikolića da su ruski organi i zvanično odobrili kredit pod povoljnim uslovima Srbiji, koji je našoj zemlji nedavno obećan.

On je odnose izmedju Rusije i Srbije ocenio kao veoma prijateljske i iskoristio priliku da prenese pozdrave predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina i predsednika Vlade, Dmitrija Medvedeva.

Potpredsednik Vlade Rusije Dmitrij Rogozin sastao se danas sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i predsednikom Vlade Ivicom Dačićem.

U saopštenju iz kabineta predsednika Srbije nakon sastanka sa Dmitrijem Rogozinom nije precizirano koliki i kakav je kredit Rusija odobrila Srbiji, ali je prošle nedelje Rusija zvanično odobrila dugo očekivani kredit za železnice Srbije koji je dogovoren pre dve godine.

Kredit ugovoren u Sočiju još na čekanju

Inače pre pet dana ministar prirodnih resursa Milana Bačević najavio da su svi uslovi za dobijanje ruskog kredita od milijardu dolara dogovoreni, osim visine kamate.

"Dogovoreno je sve osim jednog, a to je kolika će biti kamata na povučena sredstva i očekujemo da se u toku ove sedmice, eventualno sledeće, rusko ministarstvo finansija izjasni o tom predlogu", rekao je Bačević.

On je naveo i da je srpska vlada formirala tim za razgovore oko visine te kamate i da će u timu biti ministar finansija Mlađan Dinkić i još jedan član iz Ministarstva finansija.

Bačević je rekao da postoje obećanja i dogovori, za sada u usmenoj formi, i podsetio da je potpisan protokol o povoljnijim uslovima, nego što bi bili uslovi zaduživanja kod neke druge komercijalne banke ili drugog komercijalnog kredita.

Prema njegovim rečima, 300 miliona dolara ruskog kredita popunilo bi ovogodišnji budžetski deficit, a povlačenje preostalih 700.000 dolara će biti realizovani u tri faze.

Ovaj kredit, za popunjavanje praznina praznina u budžetu, ugovoren je u 11. septembra u Sočiju, na sastanku predsednika Rusije i Srbije Vladimira Putina i Tomislava Nikolića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: