"Hrvatska očitala lekciju Srbiji"

Poslanik SNS i predsednik odbora Milovan Drecun izjavio da je Hrvatska "očitala lekciju Srbiji“ kada je reč o odbrani njihovih generala u Haškom tribunalu.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 20.11.2012.

14:24

Default images

On je ocenio da će u srpskom Tužilaštvu za ratne zločine "stvari morati da se menjaju“.

"Prvo ćemo morati da menjamo stvari u Tužilaštvu za ratne zločine, a ja ću kao predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju pozvati na sednicu Vladimira Vukčevića i Bruna Vekarića i tražiti da nam kažu šta su uradili u pronalaženju i prezentovanju dokaza i vršenju pritiska na Haški sud da prestane da se ponaša kao politički sud“, rekao je Drecun novinarima u parlamentu.

On smatra da državni organi nisu dovoljno učinili za odbranu srpskih državljana u Hagu, da nije pokazano dovoljno interesovanja da se izbore za istinu, posebno za događanja 1998. i 1999. godine, dok je Hrvatska želela da "prekroji istinu, da dokaže da nije bilo etničkog čišćenja i da bez tog teškog opterećenja uđe u EU“.

"U protivnom, bila bi prva država koja ulazi u EU, a na čijoj teritoriji je bilo etničkog čišćenja“, rekao je Drecun i dodao da ipak veruje da će se u narednom periodu nešto promeniti, pogotovu što se, kako je ocenio, očekuje oslobađajuća presuda i za Ramuša Haradinaja.

On je podsetio da, s druge strane, već tri godine u Haškom sudu stoji žalba srpskih generala Vladimira Lazarevića i Nebojše Pavkovića, dok se po žalbi hrvatskih generala vrlo brzo odreagovalo.

Drecun je rekao i da, kada je reč o tehničkom nivou saradnje sa Hagom, Srbija može da ponudi još nešto od dokumentacije, u zavisnosti od perioda za koji taj tribunal traži.

"Ova vlada se ponaša odgovorno, mi ne možemo da pravimo diskontinuitet sa onim što je radila prethodna vlada, to se radi samo u revolucionarnim prevratima, ali pokušavamo da najteže odredbe po nas u dogovorima iz Brisela relativizujemo i promenimo“, zaključio je Drecun.

Tužilaštvo: Grub napad i pritisak poslanika Drecuna

Povodom današnje izjave predsednika Odbora za KiM Milovana Drecuna u Skupštini Srbije, Tužilaštvo za ratne zločine ocenjuje da se radi o grubom napadu i o vidu pritiska poslanika Drecuna na samostalnost pravosudnih organa.

Izjava Milovana Drecuna ima lični pečat, s obzirom da je njegovo ime u predmetu Tužilaštva koje tretira medijsko huškanje na rat. Očigledno da je u pitanju nesposobnost da se razume suština saradnje Haškog tribunala i naših državnih organa, saopšteno je iz Tužilaštva.

Tužilaštvo stoga upućuje Milovana Drecuna na dva teksta: Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom iz 2002. godine i Nadležnost Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom.

Radi se o drugom nasrtaju poslanika Drecuna na Tužilaštvo, posle teksta „Bunar sa zmijama“, što pokazuje njegov lični odnos prema ovoj instituciji, stoji u saopštenju.

Tužilaštvo za ratne zločine je u svakom trenutku spremno da o svojim aktivnostima izvesti Odbor za bezbednost i svaku drugu instituciju koja to zatraži, ali smatra da je opasno da se lični motivi unose u ocenu rada bilo kog državnog organa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: