"Osiguran stav da su Hrvati žrtve"

Svetski mediji ocenili da oslobađajanje dvojice hrvatskih generala znači da više nije ugrožen stav Hrvatske da je tokom rata bila žrtva zločina, a ne počinilac.

Izvor: B92

Petak, 16.11.2012.

12:27

Default images

Mediji izveštavaju o velikom slavlju u Hrvatskoj, navodeći da je Žalbeno veće Haškog tribunala u napetoj atmosferi preinačilo presudu koja je ugrožavala taj stav hrvatske države.

Agencija Asošijejted pres ocenjuje da je današnja presuda jedna od najznačajnijih odluka suda u njegovoj 18-godišnjoj istoriji.
Žalbeno veće "preinačilo je presudu koja je predstavljala udarac stavu Hrvatske o samoj sebi kao žrtvi zverstava, a ne počiniocu istih tokom ratova na Balkanu 1990-ih godina", ocenila je američka agencija.

AP dodaje da je presuda izazvala bujicu slavlja u Hrvatskoj, dok će u Srbiji razljutiti "okorele protivnike Haškog tribunala, koji smatraju da su sudije antisrpski nastrojene".

Agencija, koja je podsetila da je tokom operacije hrvatske vojske "Oluja" 1995. godine ubijeno oko 600 Srba, dok je oko 200.000 proterano, prenosi i ocenu beogradskog lista "Blic" na svom Internet izdanju da je presuda skandalozna.

Agencija Frans pres komentariše da su Markač i Gotovina presudu dočekali relativno mirno, dok je u sudnici nastala trenutna euforija, u kojoj su mnoge pristalice hrvatskih generala prilazile Markačevoj supruzi Mirjani kako bi joj čestitali.

"Gotovina, odeven u svetlo plavo odelo, sa tamno plavom kravatom, povremeno kuckajući prstima po stolu, pažljivo je slušao sudiju Merona kako čita presudu. Kada je postalo očigledno da će biti oslobođen, nasmejao se i pružio ruku Markaču", navela je francuska agencija.

AFP dodaje da je tokom operacije "Oluja" hrvatska vojska "osvojila jedno od poslednjih uporišta otpora srpskih nacionalista, u oblasti u kojoj je ta manjina imala korene od pre više vekova".

Agencija je prenela i atmosferu današnjeg slavlja na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu, gde je više hiljada ljudi oslobađajuću presudu ispred ogromnog plazma ekrana dočekalo sa suzama radosnicama.

"Naši generali su heroji, jer su rizikovali njihove živote kako bi spasili našu zemlju i oslobodili naš narod", rekla je AFP-u na trgu u Zagrebu studentkinja Anđela Anić (26).

Agencija Rojters jedino konstatuje, ne upuštajući se ni u kakve komentare, da je Žalbeno veće Haškog tribunala preinačilo prvostepene presude Markaču i Gotovini, dok Bi-Bi-Si (BBC) prenosi da je u centru Zagreba u toku veliko slavlje zbog presuda.

Radio Slobodna Evropa (RSE) ocenjuje da je donošenje presude Žalbenog veća "bilo više nego napeto, o čemu govori podatak da je doneta uz izdvojeno mišljenje dvojice, od ukupno pet žalbenih sudija".

RSE i podeća da je sudija Teodor Meron koji je naredio da se hrvatski generali oslobode, "srušio 45-godišnju kaznu (bivšem načelniku štaba hrvatske vojske u Mostaru) Tihomiru Blaškiću, ali i utrostručio kaznu (bivšem oficiru i komandantu JNA u Vukovaru) Veselinu Šljivančaninu za zločine počinjene u Vukovaru".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

23 h

Podeli: