Utorak, 13.11.2012.

10:05

Nismo važni Mišković i ja već zakon

To što je Miroslav Mišković rekao da se povlači iz vlasništva u listu Pres ne znači da je država spremna na bilo kakvu trgovinu s njim, kaže Aleksandar Vučić.

Izvor: B92, Beta

Default images

"Dobro je da je to klupko počelo da se odmotava i važno je da se zna ko je vlasnik čega u Srbiji. Što se tiče gospodina Miškovića, moram jasno da poručim da Srbija nije nikakva pijaca na kojoj bi neko nešto nudio ili sa nekim trgovao. Nema mesta za trgovinu niti sa Miškovićem niti sa bilo kim drugim", kazao je on.

Vučić je kazao da se nije čuo sa Miškovićem i da sa njim ne kontaktira.

Govoreći o Miškovićevom izlasku iz vlasništva "Presa", Vučić je kazao i da se pokazuje da je tačno ono što je on prethodnih nedelja govorio o situaciji u medijima.

"Sad je mnogima jasno zašto su se pojavljivali određeni tekstovi po novinama, ko su bili naručioci i šta su određeni ljudi time želeli da postignu. Pokazalo se da je sve što smo govorili bila istina i o 'Politici', 'Novostima', 'Dnevniku' i 'Presu'", kazao je Vučić.

On je nešto kasnije u Nišu podvukao i da se ne meša u privatne poslove Miroslava Miškovića i ponovio da sa njim ne želi da pravi bilo kakve nagodbe.

"To nije pitanje nas dvojice već pitanje sistema i zakona. Ili će u ovoj zemlji zakoni važiti za sve ili neće. I tačka", poručio je Vučić u Nišu.

Na pitanje "da li neko češlja" poslovanje Miškovićevog preduzeća "Delta", Vučić je odgovorio da nadležni državni organi rade svoj posao u više predmeta.

Podsetimo, predsednik kompanije Delta holding Miroslav Mišković saopštio je juče da se povlači iz vlasništva u dnevnim novinama "Pres".

"Kao najveći pojedinačni vlasnik lista 'Pres', doneo sam odluku da se povučem iz vlasništva i prestanem sa pružanjem dalje finansijske podrške ovom beogradskom dnevniku", naveo je Mišković u pisanom saopštenju. On je kazao da želi da to bude njegov "lični doprinos nastojanjima Vlade Srbije da kroz transparentne odnose u medijima i prestanak prikrivenog finansiranja i vlasništva uspostavi potpunu slobodu
medija i odgovorno novinarstvo".


Izlazak Miškovića iz "Presa" komentarisali su i predstavnici medijskih udruženja u Srbiji. Tako Vukašin Obradović, predsednik Nezavisnog udruženja novinara, motive za izlazak Miškovića pronalazi u novim okolnostima, tj. u trgovini MIškovića i nove vlasti.

"Ovde se ne radi o slobodi medija, ovde se radi o trgovini između gospodina Miškovića i novih vlasti, očigledno da gospodin Mišković misli da će na ovaj način možda da umilostivi novu vlast, koja je očigledno pokrenula neke mehanizme o istragama o njegovom poslovanju, ja čisto sumnjam da se o tome radi", ocenio je on.

Ni predsednica Udruženja novinara Ljilja Smajlović ne prepoznaje prave motive u onome što je Mišković saopštio. Ona, ipak, pozdravlja odluku Miškovića da preuzme na sebe otplatu dugova.

"Šta god da je nateralo gospodina Miškovića da ne samo ustupi svoj udeo nego još i da otplaćuje dugove Presa, što je jako važno, Mišković je postupio, uslovno rečeno, izuzetno velikodušno, sada je na novinarima Presa da tu šansu iskoriste", ocenila je Smajlovićeva.

Organizacija Transparentnost Srbija ocenila je danas da je Zakon o javnosti medijskog vlasništva jedan od najvažnijih propisa koji nedostaje u antikorupcijskom pravnom okviru Srbije.

"Izražavamo zabrinutost što taj akt još nije iznet na javnu raspravu, i pored činjenice da je u okviru Ministarstva kulture još 2008. godine formulisan nacrt zakona koji je tu materiju trebalo da uredi i da je donošenje takvog zakona predviđeno Koalicionim sporazumom vladajućih stranaka", navodi se u saopštenju.

Transparentnost je ocenila da u Srbiji nije moguće saznati potpune podatke o vlasnicima preduzeća koja su osnivači medija i da se to pokazalo kada je Miroslav Mišković obznanio da će se odreći vlasništva u listu "Pres", iako nije bio upisan u registru Agencije za privredne registre.

"Osim podataka o vlasničkoj strukturi, Transparentnost Srbija smatra da je jednako važno obezbediti i punu javnost podataka o finansiranju medija iz bilo kojeg javnog izvora i u bilo kojoj formi kao i podatke o političkom oglašavanju", navodi se.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

114 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

23 h

Podeli: