Izrael 2010. skoro napao Iran

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu i ministar odbrane Ehud Barak naredili su vojsci 2010. da poveća pripravnost za moguć napad na nuklearna postrojenja Irana.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.11.2012.

00:48

Default images

To je pre dve godine izazvalo protivljenje šefova armije i Mosada, a ispostavilo se da vojska nije spremna, javio je drugi kanal izraelske televizije.

Netanijahu je na sastanku s grupom odabranih najviših ministara navodno naredio armiji da pripravnost poveća na "plus", što je znak za izvesno ratno stanje, navedeno je u izveštaju.

Tadašnji glavnokomandujući armije Gabi Aškenazi i šef Mosada Meir Dagan smatrali su da je naredba nelegalna i suprotstavili su joj se.

"To nije nešto što radiš, ako nisi siguran da možeš da vidiš kraj", rekao je Aškenazi, kako je prenela televizija.

U izveštaju se pominju i izvori bliski Aškenaziju koji su objasnili da bi takav potez mogao da stvori činjenice na terenu koje bi neminovno dovele do rata.

Dagan je navodno rekao da bi takav potez bio nelegalan, jer zahteva odobrenje vlade.

Barak je optužio Aškenazija da nije adekvatno pripremio armiju za takav scenario, otkrivajući ozbiljan jaz između političkog i vojnog ešalona.
On je takođe porekao tvrdnju Dagana da bi takva komanda odvela Izrael neminovno u rat.

"Šef armije mora stvoriti operativnu sposobnost. On mora obezbediti profesionalnu preporuku da li da se postupi po naredbi ili ne i mi moramo uzeti njegovo mišljenje u obzir. Ali mi takođe možemo nastaviti suprotno preporuci", rekao je Barak.

"U trenutku istine, odgovor koji je dat jeste da sposobnost nije postojala", zaključio je Barak u delu intervjua koji je danas emitovan, a u ponedeljak će biti objavljen u celini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: